Οι ηγέτες της ομάδας του G20- των 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου – που θα συναντηθούν στη Σεούλ αυτή την εβδομάδα, πρέπει να εργαστούν με στόχο τη μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, ώστε να υπάρχει αυστηρότερη επιτήρηση των αγορών, αναφέρει ο Κινέζος πρόεδρος, Χου Ζιντάο, σε συνέντευξή του , που δημοσιεύεται αύριο στη γαλλική εφημερίδα La Tribune.

Ads

Ο Χου ζητά επίσης την κατάργηση κάθε είδους προστατευτισμού και διαβεβαιώνει ότι η Κίνα θα κάνει το παν για να επιτευχθεί συναίνεση στη σύνοδο του G20, που αρχίζει την Πέμπτη, στην νοτιοκορεατική πρωτεύουσα.

“Μία μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι απαραίτητη, για να επιβληθεί αυστηρότερη επιτήρηση των διεθνών αγορών”, αναφέρει στη συνέντευξή του ο Κινέζος ηγέτης, ο οποίος επισκέφθηκε τη Γαλλία την περασμένη εβδομάδα.

Παράλληλα, μια ισχυρή αμερικανική οικονομία είναι προς το συμφέρον τόσο της Ασίας, όσο και όλου του κόσμου, τόνισε σε ομιλία του από το Χονγκ Κονγκ ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν.

Ads

Ο Όσμπορν, που συναντήθηκε στο Πεκίνο με Κινέζους αξιωματούχους λίγο πριν τη σύνοδο της G20 στη Νότια Κορέα, κάλεσε τις χώρες να αντισταθούν σε κάθε μορφή προστατευτισμού και να μειώσουν τους εμπορικούς φραγμούς.Επίσης υπογράμμισε πως η συνομιλίες στο πλαίσιο της G20 πρέπει να ενισχύσουν την πολυμερή συνεργασία με στόχο τη μείωση των υπερβολικών ανισορροπιών.

Σήμερα πάντως, η κινεζική εταιρία αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Dagong Global Credit Rating προχώρησε στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ στο Α- από ΑΑ, ενώ προειδοποίησε ότι μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση του αξιόχρεου του αμερικανικού Δημοσίου. Η εταιρία ανακοίνωσε ότι η κίνησή της αντανακλά την «επιδεινούμενη ικανότητα αποπληρωμής του χρέους των ΗΠΑ και τη δραστική μείωση της πρόθεσης της Κυβέρνησής της να αποπληρώσει το χρέος της».