Προκειμένου να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση και να αποφευχθεί μία «μαύρη» Ευρώπη, «η Λιβύη με την υποστήριξη της Ιταλίας αξιώνει από την ΕΕ τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ τον χρόνο», είπε ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι, στη διάρκεια τελετής στη Ρώμη στο πλευρό του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ads

Ο Ιταλός πρωθυπουργός από την πλευρά του δεν σχολίασε την αξίωση του Καντάφι, αλλά ούτε και την δήλωσή του πως η Ιταλία πρόκειται να την προωθήσει στα ευρωπαϊκά όργανα.

Το συμφέρον της Ευρώπης είναι να εκπληρώσει την αξίωση της Λιβύης, ειδεμή «αύριο, με την επέλαση εκατομμυρίων μεταναστών, μπορεί να μετατραπεί σε Αφρική», τόνισε ο Καντάφι, στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμφωνία που συνήψαν προ διετίας η Ιταλία και η χώρα του. Η Λιβύη αποτελεί «την πύλη εισόδου της ανεπιθύμητης μετανάστευσης», η οποία «θα πρέπει να αναχαιτισθεί στα λιβυκά σύνορα», πρόσθεσε.

«Αύριο, ίσως η Ευρώπη να μην είναι πλέον Ευρωπαϊκή και μπορεί ακόμη να είναι μαύρη διότι είναι εκατ. οι Αφρικανοί που θέλουν να έλθουν», τόνισε ο Καντάφι, χαρακτηρίζοντας «πολύ επικίνδυνα» τα μεταναστευτικά τούτα κύματα. «Δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί, ποια θα είναι η αντίδραση των λευκών και χριστιανών Ευρωπαίων απέναντι σε τούτη τη ροή πεινασμένων και ακαλλιέργητων Αφρικανών. Δεν γνωρίζουμε εάν η Ευρώπη παραμείνει μία προηγμένη και ενωμένη ήπειρος, ή εάν θα καταστραφεί όπως είχε γίνει και με τις επιδρομές των βαρβάρων».

Ads

Από την πλευρά του ο Καντάφι κάλεσε τους Λίβυους που έχουν περιουσιακά στοιχεία να επενδύσουν στην Ιταλία: «υπάρχει μία επιθυμητή μετανάστευση. Υπάρχουν Λίβυοι με λεφτά και τους ενθαρρύνω να έλθουν στην Ιταλία για επενδύσεις», τόνισε.

Ο Καντάφι δήλωσε πως ο Μπερλουσκόνι βούρκωσε όταν εγκαινίασαν από κοινού χθες μία φωτογραφική έκθεση για την ιστορία των σχέσεων ανάμεσα στη Λιβύη και στην πάλαι ποτέ αποικιοκρατική δύναμη της Ιταλίας. «Έκλαψε μπροστά στις φωτογραφίες με τα δράματα που βίωσε ο λαός της Λιβύης, όμως το σημαντικό στοιχείο είναι πως αυτό δεν πρόκειται να επαναληφθεί», τόνισε ο Λίβυος ηγέτης, κατά την διάρκεια της ομιλίας του ποταμό που διήρκεσε ούτε λίγο-ούτε πολύ 40 λεπτά.

Από την πλευρά του ο Μπερλουσκόνι δήλωσε πως χάρις στην διμερή συμφωνία με τη Λιβύη, η Ιταλία έχει κατορθώσει «να αντιμετωπίσει με επιτυχία την είσοδο λαθρομεταναστών από την Αφρική στην Ευρώπη, που ελέγχεται από εγκληματικές οργανώσεις», αλλά δεν απάντησε στις κατηγορίες των ανθρωπιστικών οργανώσεων, που ανησυχούν για την τύχη των παράνομων μεταναστών που επαναπροωθούνται στη Λιβύη.

«Είναι πλεονέκτημα για εμάς που οι σχέσεις ανάμεσα στην Ιταλία και τη Λιβύη έχουν αλλάξει. Εκείνος που δεν το κατανοεί ανήκει στο παρελθόν και είναι δέσμιος σχημάτων ξεπερασμένων», τόνισε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει το αίτημα του Λίβυου ηγέτη για τη χορήγηση 5 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως στη χώρα του και προτίμησε να εμμείνει στο θέμα του «διαλόγου» και της «συνεργασίας» με την Τρίπολη για την επίλυση του προβλήματος.

Βάσει συμφωνίας του 2009, η Ρώμη απελαύνει αμέσως προς τη Λιβύη επίδοξους μετανάστες που εντοπίζει σε διεθνή ύδατα, πολιτική την οποία απορρίπτουν αντιπολιτευόμενοι ηγέτες, υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Καθολική Εκκλησία στην Ιταλία.

«Αυτές οι φιλίες με τον Καντάφι, τα εκατομμύρια ευρώ που έχουν ήδη φύγει από τις Βρυξέλλες προς τη Λιβύη για τον περιορισμό της (παράνομης) μετανάστευσης και η έλλειψη δράσης από την ΕΕ απέναντι στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου βρίσκονται μεταξύ των πιο απεχθών πτυχών της ευρωπαϊκής πολιτικής για τους πρόσφυγες» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Pro Asyl για την Ευρώπη Καρλ Κοπ.

Περισσότεροι από 1.400 μετανάστες που προσπαθούσαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο εστάλησαν πίσω σε κέντρα κράτησης του Καντάφι από την ιταλική Ακτοφυλακή μόνο μεταξύ του Μαΐου και του Δεκεμβρίου του 2009, προσέθεσε ο Κοπ.

Στο ίδιο πνεύμα και η Λόρα Μπολντρίνι, εκπρόσωπος για την Ιταλία του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μίλησε για τη μοίρα των αφρικανών μεταναστών που συλλαμβάνονται στη Μεσόγειο, οι οποίοι συχνά εξαφανίζονται στη Λιβύη μετά την απέλασή τους προς τη χώρα αυτή. Στις αρχές Ιουνίου, η Τρίπολη διέταξε να κλείσει η βάση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στη Λιβύη.

Επικριτική εμφανίστηκε επίσης η Διεθνής Αμνηστία, η οποία ζήτησε από τον Μπερλουσκόνι να ασκήσει πιέσεις στον Καντάφι όσον αφορά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη.

Διαβάστε επίσης: