Να «εξαγνίσουν» την πρωτεύουσα από τους «αρουραίους, σταυροφόρους και άπιστους» αντάρτες κάλεσε τους υποστηρικτές του σήμερα ο Καντάφι με μία σύντομη ηχογραφημένη ομιλία. «Γύρω του υπάρχουν μόνο τέσσερα άτομα, υπάρχουν δύο πιθανότητες: Είτε κρύβεται στο νότιο τμήμα της Τρίπολης, είτε έχει φύγει εδώ και κάποιο καιρό» δήλωσε, εν τω μεταξύ, από την Ρώμη, ο Άμπντελ Σαλάμ Τζαλούντ, ο πρώην πρωθυπουργός του Καντάφι ο οποίος αποστάτησε προ ημερών. Την ίδια στιγμή, οι εξεγερμένοι, που πολιορκούν κτήρια κοντά στο σημείο που βρισκόταν το αρχηγείο του Καντάφι, υποστηρίζουν πως ο συνταγματάρχης κρύβεται σε κάποιο από αυτά μαζί με τους γιους του. Παράλληλα, ο επικεφαλής του συμβουλίου των εξεγερμένων, Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ, κάλεσε τους κατοίκους των πόλεων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Καντάφι να «ενωθούν με την επανάσταση». Σε περισσότερους από 20.000 εκτιμώνται οι νεκροί των εμφύλιων συγκρούσεων, σύμφωνα με το Μεταβατικό Συμβούλιο.

Ads

Με μία ηχογραφημένη ομιλία που μεταδόθηκε σήμερα από φιλοκαθεστωτικά δίκτυα, ο Καντάφι κάλεσε τους υποστηρικτές του να κάνουν πορεία στην Τρίπολη και να «εξαγνίσουν» την πρωτεύουσα από τους «αρουραίους, σταυροφόρους και απίστους» αντάρτες. «Η Λιβύη είναι για τον λιβυκό λαό και όχι για τους πράκτορες, ούτε για τον ιμπεριαλισμό, ούτε για τη Γαλλία, ούτε για τον Σαρκοζί, ούτε για την Ιταλία», τόνισε και πρόσθεσε : «η Τρίπολη είναι για σας, και όχι για εκείνους οι οποίοι στηρίζονται στο ΝΑΤΟ».

Την ίδια στιγμή και ενώ οι μάχες μαίνονται στην Τρίπολη, οι εξεγερμένοι υποστηρίζουν πως ο Καντάφι, μαζί με τους γιους του, κρύβεται σε ένα κτίριο κοντά στο συγκρότημα όπου βρισκόταν το αρχηγείο του. Οι εξεγερμένοι που πολιορκούν κτίρια στην περιοχή, αναταλλάσωντας πυρά με πιστούς του Καντάφι, υποστηρίζουν πως σήμερα «τελειώνουν όλα». «Είναι μαζί. Είναι σε μια μικρή τρύπα», δήλωσε ο Μουχαμάντ Γκομάα, ένας από τους εξεγερμένους που συμμετέχουν στις μάχες.

Οι εξεγερμένοι εκτιμούν πως ο Καντάφι βρίσκεται είτε μέσα στην Τρίπολη, είτε σε κάποιο προάστιο της πρωτεύουσας. Άλλωστε εκπρόσωπος του πρώην ηγέτη της χώρας επιβεβαίωσε ότι ο Καντάφι βρίσκεται στη Λιβύη και ότι μάχεται κατά των αντικαθεστωτικών. Υπενθυμίζεται πως οι αντικαθεστωτικοί έχουν υποσχεθεί μεγάλη αμοιβή, αλλά και αμνηστία, σε όποιον από το στενό κύκλο του Καντάφι τον σκοτώσει ή τον παραδώσει.

Ads

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του συμβουλίου των εξεγερμένων, Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ, κάλεσε πολίτες που ζουν σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων που είναι πιστές στον Καντάφι να «ενωθούν με την επανάσταση» και σημείωσε πως επιθυμεί συνομιλίες σε αυτές τις περιοχές ώστε να αποφευχθεί μεγαλύτερη αιματοχυσία.«Η Λιβύη είναι αρκετά μεγάλη για όλους και θα συμπεριφερθούμε ισότιμα σε όλους τους Λίβυους. Ο εθνικός πλούτος είναι για τους Λίβυους και θα μοιραστεί εξίσου σε όσους βρίσκονται επί λιβυκού εδάφους», δήλωσε ο Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ.

Παράλληλα, ο Τζαλίλ ανέφερε πως οι νεκροί από τις εμφύλιες συγκρούσεις ανέρχονται σε περισσότερους από 20.000. Ο επικεφαλής του Μεταβατικού Συμβουλίου σε συνέντευξη τύπου στη Βεγγάζη, ερωτηθείς για την πιθανή παρουσία χημικών όπλων στη χώρα, δήλωσε πως δεν υπάρχει κανένας φόβος. «Ως πρώην μέλος του καθεστώτος, γνωρίζω καλά ότι τα όπλα αυτά είναι πλέον άχρηστα», ενώ δεσμεύτηκε να ανταμείψει κατά την ανοικοδόμηση της χώρας του τα κράτη που βοήθησαν τη Λιβύη.

Εν τω μεταξύ, η Ομάδα Επαφής για την Λιβύη κάλεσε τον Μουάμαρ Καντάφι να παραδοθεί για να αποφευχθεί η περαιτέρω αιματοχυσία στη βορειοαφρικανική αυτή χώρα. Παράλληλα, ζήτησε από Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνει ένα ψήφισμα που συζητείται για την αποδέσμευση περιουσιακών στοιχείων της Λιβύης και συμφώνησε να «απελευθερώσει» αυτά τα περιουσιακά στοιχεία με σύντομες διαδικασίες.

Σημειώνεται πως η εν λόγω Ομάδα, που εκπροσωπεί ανώτερους διπλωμάτες που αντιτάσσονται στην εκστρατεία του Καντάφι να συντρίψει την εξέγερση και τα μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, έδωσε στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση 14 σημείων μετά τη σύνοδο που πραγματοποίησε στην Κωνσταντινούπολη. Ο αξιωματούχος της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Φάτχι Μπάτζα δήλωσε σήμερα έπειτα από τη σύνοδο της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη στην Κωνσταντινούπολη, ότι οι διπλωμάτες της Ομάδας Επαφής αποφάσισαν να επιταχύνουν τη διαδικασία για την αποδέσμευση λιβυκών πόρων που έχουν παγώσει, το οποίο θα επιτρέψει στους αντικαθεστωτικούς να λάβουν 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τους πόρους της Λιβύης στο εξωτερικό. «Δεν υπάρχουν δεσμεύσεις, αλλά κάτι κινείται. Θα πάρουμε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια ως το τέλος του μήνα», σημείωσε ο Μπάτζα.

Ακόμη, το ΔΝΤ, μέσω του εκπροσώπου του Ντέιβιντ Χόουλι, ανακοίνωσε πως θα μπορέσει να αναγνωρίσει μια νέα κυβέρνηση της Λιβύης, αν μια τέτοια κίνηση υποστηριχθεί από τις 187 χώρες-μέλη του. «Όταν υπάρξει μια σαφής, σε ευρεία βάση, διεθνής αναγνώριση της νέας κυβέρνησης στη Λιβύη, είναι σε εκείνο το σημείο που το ταμείο θα μπορούσε να κινηθεί προς την αναγνώριση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τακτική του ενημέρωση.

Τζαλούντ: «Ίσως ο Καντάφι ήδη διασχίζει την έρημο»

«Γύρω του υπάρχουν μόνο τέσσερα άτομα, υπάρχουν δύο πιθανότητες: Είτε κρύβεται στο νότιο τμήμα της Τρίπολης, είτε έχει φύγει εδώ και κάποιο καιρό» δήλωσε από την Ρώμη, ο Άμπντελ Σαλάμ Τζαλούντ, ο πρώην πρωθυπουργός του Καντάφι ο οποίος αποστάτησε προ ημερών.

Στην πρώτη περίπτωση, υπάρχει μέρος στα νότια της Τρίπολης «έως ότου οι δρόμοι να ανοίξουν πάλι και τότε να βγει, ίσως μεταμφιεσμένος σε γυναίκα ή σε κάτι άλλο για να φύγει» από την πρωτεύουσα, σημείωσε ο Τζαλούντ.

«Η δεύτερη πιθανότητα είναι ότι έχει ήδη φύγει εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα και βρίσκεται είτε στα σύνορα με την Αλγερία, είτε στη Σύρτη ή στη Σέμπχα και έπειτα θα διασχίσει την έρημο» πρόσθεσε.