Να μην ασκηθεί καμία δίωξη εις βάρος των αστυνομικών που εκτέλεσαν με 50 σφαίρες έναν άοπλο 23χρονο νεαρό στη Νέα Υόρκη, το 2006, αποφάσισε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, με το επιχείρημα της έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Οι πέντε αστυνομικοί εκτέλεσαν τον Sean Bell μέσα στο αυτοκίνητό του στο προάστιο Queens, όταν το όχημα εξετράπη από την πορεία του και χτύπησε σε ένα αστυνομικό φορτηγάκι. Το θύμα δεν έφερε όπλο ενώ επρόκειτο να παντρευτεί σε λίγες ώρες.

Η απόφαση αυτή ελήφθη ύστερα από μελέτη της υπόθεση από το εισαγγελείς και ομοσπονδιακούς πράκτορες, αναφέρουν οι New York Times. Στην υπόθεση εμπλέκονται πέντε άντρες της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης (NYPD), οι οποίοι άνοιξαν πυρ κατά του Nissan που οδηγούσε ο 23 ετών έγχρωμος Sean Bell, όταν αυτό βγήκε από την πορεία του και έπεσε πάνω σε ένα φορτηγάκι της Αστυνομίας και χτύπησε έναν αστυνομικό στο πόδι. Οι αστυνομικοί έριξαν 50 σφαίρες στον οδηγό του οχήματος, ενώ τραυματίστηκαν και οι δυο συνεπιβάτες του, Trent Benefield και Joseph Guzman. Κανείς από τους επιβαίνοντες στο όχημα δεν έφερε όπλο, παρόλο που οι αστυνομικοί φέρεται να εκτιμούσαν πως τουλάχιστον ένας εξ αυτών ήταν ένοπλος.

Οι αξιωματούχοι του Τμήματος Πολιτικών Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, του γενικού εισαγγελέα της ανατολικής περιφέρειας της Νέας Υόρκης και του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) κατέληξαν στο πόρισμά τους ότι δεν εντοπίστηκαν επαρκής αποδείξεις που να αποδεικνύουν ότι οι αστυνομικοί εσκεμμένα έδρασαν για την καταπάτηση των πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, σύμφωνα με ανακοίνωση από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Το ατύχημα, το λάθος, ο φόβος, η αμέλεια ή η κακή κρίση δεν είναι επαρκή για να θεμελιώσουν μια ποινική παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Πλέον επαφίεται στο Αστυνομικό Τμήμα το αν θα υπάρξει πειθαρχική δίωξη εις βάρος των πέντε αντρών. Επτά αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και τέσσερις εκ των 50 που πυροβόλησαν, αντιμετωπίζουν εσωτερικές κυρώσεις για παραβίαση κανόνων του Τμήματος. Οι επικριτές της Αστυνομίας για την υπόθεση, πάντως, αποδίδουν το περιστατικό στην έλλειψη κατάλληλης εκπαίδευσης των αστυνομικών και υπερβολική χρήση θανατηφόρας βίας εκ μέρους τους.

Οι πέντε που πυροβόλησαν είναι οι ντετέκτιβ Gescard F. Isnora, Michael Oliver, Marc Cooper, Paul Headley και ο Αστυνομικός Michael Carey. Όλοι εκτός του Headley θα συνεχίσουν να υπηρετούν σε θέση γραφείου χωρίς όπλο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΑΤ, Paul J. Browne. Ο δε υπεύθυνος αξιωματικός βάρδιας εκείνης της νύχτας, Gary Napoli, βρίσκεται επίσης σε θέση γραφείου ενώ αντιμετωπίζει κατηγορίες για κακή διαχείριση της επιχείρησης.

Χθες, Τρίτη, ομοσπονδιακοί αξιωματικοί συναντήθηκαν με την μνηστή του θύματος , Nicole Paultre Bell και άλλους που αφορά η υπόθεση προκειμένου να τους ενημερώσουν για την απόφαση αυτή του υπουργείου. Μέλη της οικογένειας Bell καθώς και ακτιβιστές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους σε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά του Εθνικού Δικτύου Δράσης του αιδεσιμότατου Al Sharpton. Η Nicole Paultre Bell είπε ότι ελπίζει το θέμα να φτάσει έως τον Λευκό Οίκο: «υπάρχει ιστορικό δολοφονιών μαύρων αντρών από την Αστυνομία και κάτι πρέπει να γίνει», υπογράμμισε. «Ελπίζουμε να συναντήσουμε τελικά τον πρόεδρο Obama και ότι θα κάνει κάτι, επειδή αυτό είναι εθνικό πρόβλημα» είπε η κα. Paultre Bell.

Οι επιβάτες του οχήματος του Sean Bell, Benefield και Guzman, καθώς και η οικογένεια του νεκρού εξακολουθούν να επιθυμούν να υποβάλλουν μήνυση. Ο αιδεσιμότατος Sharpton εξέφρασε την ελπίδα ότι μια μήνυση, καθώς και πιθανές εσωτερικές κατηγορίες ίσως αποδώσουν «κάποια δικαιοσύνη» για την οικογένεια του Sean Bell και τους φίλους του που τραυματίστηκαν.

Το συμβάν είχε προκαλέσει διαδηλώσεις στην πόλη και πολλοί είχαν κατηγορήσει τα στελέχη του NYPD ότι κάνουν χρήση υπέρμετρης βίας σε επεισόδια στα οποία δεν εμπλέκονται λευκοί. Οι δύο από τους αστυνομικούς που εμπλέκονται στην υπόθεση απηλλάγησαν των κατηγοριών περί ανθρωποκτονίας το 2008. Ο τρίτος απηλλάγη της κατηγορίας ότι έθεσε απρόκλητα σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή.

Πηγή: The New York Times