Σοβαρές καταγγελίες σε βάρος της ισραηλινής αστυνομίας, εξαπέλυσε η ισραηλινή οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’ Tselem, για το θέμα της κακομεταχείρισης ανηλίκων.

Ads

Η οργάνωση, μεταξύ άλλων καταγγέλλει: Nυχτερινές συλλήψεις ανηλίκων στην παλαιστινιακή συνοικία Σιλουάν στην Ιερουσαλήμ, ανακρίσεις χωρίς την παρουσία των γονέων τους κ.α. Τις ωμότητες της ισραηλινής αστυνομίας καταγγέλουν με επιστολή προς τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, 60 ισραηλινοί γιατροί, εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί.

Όπως αναφέρει στην έκθεσή της η B’ Tselem: «Στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε (Νοέμβριος 2009 – Οκτώβριος 2010) τουλάχιστον 81 ανήλικοι από τη συνοικία Σιλουάν συνελήφθηκαν ή κλήθηκαν να ανακριθούν, οι περισσότεροι μεταξύ αυτών ως ύποπτοι για τη ρίψη πετρών κατά τις συγκρούσεις μεταξύ των Παλαιστινίων και των δυνάμεων ασφαλείας στη συνοικία. Ορισμένοι από τους ανήλικους έχουν συλληφθεί επανειλημμένα. Τουλάχιστον το ένα τρίτο των συλλήψεων αυτών έλαβαν χώρα μετά το θάνατο ενός κατοίκου της Σιλουάν στις 22 Σεπτεμβρίου από ένα νυχτοφύλακα αρμόδιο για την προστασία εβραίων εποίκων εγκατεστημένων στη συνοικία αυτή».

Από την πλευρά της η αστυνομία του Ισραήλ ισχυρίζεται ότι οι συλλήψεις έχουν γίνει με νόμιμο τρόπο, οι ανακρίσεις έχουν βιντεοσκοπηθεί και οι περισσότεροι ανήλικοι ομολόγησαν τις πράξεις τους, κυρίως λιθοβολισμό των ισραηλινών δυνάμεων, καθώς και Ισραηλινών εποίκων.

Ads