Ζωοτροφές μολυσμένες με τοξικές διοξίνες από τη Γερμανία εξήχθησαν και στη Δανία, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν

Ads

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο για θέματα υγείας Φρεντερίκ Βενσάν, οι ζωοτροφές προορίζονταν για κότες που γεννούν αυγά που δεν προωθούνται στην αγορά για κατανάλωση.

Ο Βενσάν διέψευσε ότι η Σλοβακία απαγόρευσε την εισαγωγή αυγών, πουλερικών και χοιρινού από τη Γερμανία, ωστόσο επιβεβαίωσε την απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων κρέατος από τη Γερμανία στη Νότια Κορέα, χαρακτηρίζοντας το μέτρο «δυσανάλογο».

Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι αυγά από φάρμες που είχαν χρησιμοποιήσει μολυσμένες ζωοτροφές εξήχθησαν στην Ολλανδία και από εκεί στη Βρετανία.

Ads

Εν τω μεταξύ, το γερμανικό υπουργείο Γεωργίας απηύθυνε χθες έκκληση για την αυστηρή τιμωρία των υπεύθυνων για το σκάνδαλο.

«Πρόκειται για ένα μεγάλο πλήγμα για τους αγρότες μας. Όντας εντελώς αθώοι, παρασύρθηκαν σε αυτή την κατάσταση λόγω των αρρωστημένων ενεργειών κάποιων ατόμων», δήλωσε στην εφημερίδα Bild am Sonntag η υπουργός Ίσλε Αιγκνερ.

Περίπου 4.700 γερμανικές φάρμες έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα μετά τον εντοπισμό διοξινών σε προϊόντα της εταιρείας Harles und Jentzsch, που παράγει λίπη για χρήση στη βιομηχανία καθώς και σε ζωοτροφές.