Έως και μήνες μπορεί να διαρκέσει η παραμονή τους ενός του εγκλωβισμένου ανθρακωρυχείου, καθώς η επιχείρηση διάσωσής τους φαίνεται να καθυστερεί, όπως ενημερώθηκαν από τις αρχές οι ανθρακωρύχοι που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο υπέδαφος μετά από την κατάρρευση του ορυχείου χαλκού – χρυσού όπου εργάζονταν στη Χιλή.

Ads

Όπως δήλωσαν αξιωματούχοι χθες, Τετάρτη, ενδέχεται να περάσουν έως και μήνες πριν οι 33 εγκλωβισμένοι άντρες καταφέρουν να βγουν ασφαλείς. Διευκρίνισαν, ωστόσο, πως μέχρι τότε θα λαμβάνουν το απαραίτητο οξυγόνο, τροφή, νερό και ιατρικές προμήθειες, απαραίτητα για την επιβίωσή τους.

Η είδηση ήρθε ενώ η κυβέρνηση προετοίμαζε ένα ειδικό πρόγραμμα παροχής ψυχολογικής και φυσικής βοήθειας προς τους ανθρακωρύχους.

Χιλιανοί ειδικοί δήλωσαν πως χρειάζονται τουλάχιστον 120 ημέρες για να καταφέρουν, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, να ανοίξουν ένα στενό πέρασμα διεξόδου διαμέτρου 66 εκατοστών και μεγέθους μιας ρόδας ποδηλάτου, για να τους βγάλουν έξω.

Ads

Οι διασώστες άρχισαν την Τρίτη να στέλνουν μέσα στο έδαφος όπου βρίσκονται οι 33 άντρες φαγητό, νερό και οξυγόνο. Οι ανθρακωρύχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι από την κατάρρευση του ορυχείου στις 5 Αυγούστου.

«Καταφέραμε να τους πούμε πως δεν θα μπορέσουμε να τους απελευθερώσουμε πριν τις 18 Σεπτεμβρίου και πως ελπίζουμε να τους απεγκλωβίσουμε πριν τα Χριστούγεννα» δήλωσε ο Jaime Manalich, υπουργός Υγείας της χώρας.

Σύμφωνα με τον Manalich, οι 33 άντρες, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα 700 μέτρα υπό το έδαφος αντιμετώπισαν ψύχραιμα την είδηση, προειδοποίησε όμως πως μια περίοδος «κατάθλιψης και αγωνίας» ενδέχεται να ξεκινήσει.

Ο Sebastian Pinera, ο Χιλιανός πρόεδρος διαβεβαίωσε τις οικογένειες των ανθρακωρύχων πως «θα είναι μαζί μας για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά».