Η οικονομική κρίση έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό τα κατώτερα οικονομικά στρώματα με αποτέλεσμα, ορισμένοι, κυρίως ηλικιωμένοι χαμηλοσυνταξιούχοι, να καίνε πολυσέλιδα φτηνά βιβλία για να ζεσταθούν.

Ads

Όπως αναφέρουν μέλη φιλανθρωπικής οργάνωσης στο Swansea, στη νότια Ουαλία, οι πιο ευάλωτες οικονομικά κοινωνικές ομάδες αναζητούν φτηνά παχιά βιβλία, όπως οι εγκυκλοπαίδειες καθώς κοστολογούνται φθηνότερα από τον άνθρακα.

Ο βαρύς φετινός χειμώνας, δυσχεραίνει την κατάσταση. Χαρακτηριστικά, αυτή την εβδομάδα αναμένεται κατακόρυφη πτώση του υδράργυρου στους -13º C στα Highlands της Σκωτίας, στο -6 º C στο Λονδίνο, στο -5 º C στο Birmingham και -7 ºC στο Μάντσεστερ.

Ένας εθελοντής της φιλανθρωπικής οργάνωσης σημειώνει ότι «μπορεί να φαίνεται λάθος η καύση βιβλίων, αλλά από τη μία, οι συνταξιούχοι ψάχνουν να βρουν τρόπο να ζεσταθούν και από την άλλη, εμείς θέλουμε να πουλήσουμε βιβλία που έχουν μείνει απούλητα».

Ads

Σημειώνεται ότι ένα βιβλίο 500g πωλείται στο ασήμαντο ποσό των 5 πένες, ενώ 20kg άνθρακα κοστίζουν 5 λίρες.

Ο Jonathan Stearn, ειδικός στην ενέργεια για τους καταναλωτές δηλώνει: «Εάν οι συνταξιούχοι είναι σε τόσο μεγάλη απόγνωση ώστε να χρησιμοποιούν τέτοιους τρόπους για να ζεσταθούν, τότε αυτό είναι σοκαριστικό. Με χαμηλές τιμές χοντρικής και αυξανόμενα περιθώρια κέρδους, προφανώς υπάρχει αρκετό περιθώριο για τις εταιρίες ενέργειας να προχωρήσουν σε άμεσες μειώσεις των τιμών».

Ruth Davison, από την Εθνική Οικιστική Ομοσπονδία τονίζει ότι: «Με την κατακόρυφη αύξηση του κόστους της ενέργειας, η θέρμανση των σπιτιών έχει γίνει περισσότερο πολυτέλεια και λιγότερο αναγκαιότητα για πολλούς ανθρώπους – ιδίως τους ηλικιωμένους, τους χαμηλόμισθους και τους ανέργους».