Πάνω από 330 εκατομμύρια αμβλώσεις και 200 εκατομμύρια στειρώσεις έχουν πραγματοποιηθεί στην Κίνα από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή το λεγόμενο μέτρο του «οικογενειακού σχεδιασμού» για το περιορισμό του πληθυσμού πριν από 40 χρόνια.

Ads

 
Τα μέτρα που αποθάρρυναν αλλά και απαγόρευαν (κανόνας του ενός παιδιού) στους κινέζους να κάνουν πολλά παιδιά εισήχθησαν για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Στόχος ήταν ο περιορισμός της αύξησης του πληθυσμού ώστε να εξοικονομηθούν πόροι, όπως τροφή και νερό.
 
Τα δεδομένα αποκάλυψε το υπουργείο Υγείας της χώρας. Σημειώνεται πως ο «κανόνας του ενός παιδιού» ισχύει μόνο για τις αστικές οικογένειες, καθώς οι αγροτικές οικογένειες και εθνοτικές μειονότητες εξαιρούνται.
 
Σήμερα η Κίνα έχει πληθυσμό 1,3 δις. Σύμφωνα με τα στοιχεία κάθε χρόνο, τα τελευταία 40 χρόνια, πραγματοποιούνται πάνω από 8 εκατομμύρια αμβλώσεις και για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες το 2012 σημειώθηκε μείωση του εργατικού δυναμικού της χώρας.
 
Οι αναλυτές σημειώνουν πως με αυτή τη μέθοδο επιτεύχθηκε ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού της Κίνας «να μοιάζει περισσότερο με πληθυσμό ανεπτυγμένης χώρας και όχι αναπτυσσόμενης».
 
Ωστόσο καταγράφεται και ένα δημογραφικό πρόβλημα. Οι αμβλώσεις έχουν επηρεάσει την αναλογία των δύο φύλων στην κινεζική κοινωνία, καθώς λόγω κουλτούρας οι γονείς προτιμούσαν να κρατάνε κυρίως τα αγόρια και όχι τα κορίτσια. Πλέον οι άνδρες είναι 34 εκατομμύρια περισσότεροι από τις γυναίκες.
 
Αναλυτές, όπως αναφέρουν διεθνή μέσα, εκτιμούν πως σε περίπτωση που η Κίνα δεν είχε εφαρμόσει τα μέτρα για τον περιορισμό του πληθυσμού τότε θα καταγραφόταν αύξηση 30%. Ειδικότερα σε έρευνα του «Pew Research Center» εκτιμάται πως ο πληθυσμός σήμερα θα ανερχόταν σε 1,7 δις, προκαλώντας μεγάλες ελλείψεις σε πόρους.