«Θα υπερασπισθώ το έθνος μας και την υπόθεσή του που είναι δίκαιη και ιερή», δήλωσε ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος δικάζεται κατηγορούμενος για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, στη Χάγη.

Ads

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς οργάνωσε εκστρατεία εθνικών εκκαθαρίσεων κατά Μουσουλμάνων και Κροατών στην ανατολική Βοσνία κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία με σκοπό τη δημιουργία ενός «εθνικά καθαρού» σερβικού κράτους. Στις κατηγορίες εναντίον του περιλαμβάνεται η 43μηνη πολιορκία του Σαράγεβο, κατά την οποία σκοτώθηκαν περί τις 10.000 άνθρωποι και η σφαγή άνω των 7.000 ανδρών και αγοριών στη Σρεμπρένιτσα.

«Βρίσκομαι ενώπιόν σας όχι για να υπερασπισθώ τον απλό θνητό που είμαι εγώ, αλλά για να υπερασπισθώ το μεγαλείο ενός μικρού έθνους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (των Σέρβων της Βοσνίας) που βασανίσθηκε επί 500 χρόνια» είπε ο Κάρατζιτς, σημειώνοντας πως «ό,τι έκαναν οι Σέρβοι αντιμετωπίζεται ως έγκλημα». Ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας αναφέρεται συχνά στον εαυτό του στο τρίτο πρόσωπο, ως «ο Κάρατζιτς».

Ο Κάρατζιτς, υποστήριξε ότι οι συγκρούσεις που προέκυψαν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ήταν φυσική συνέπεια του αγώνα για τη γη. Ρεπόρτερ του Al Jazeera στη Χάγη, μετέδωσε ότι ο Κάρατζιτς εμφανίστηκε ως «αμετανόητος, περήφανος και κάποιες φορές ακόμη και σαρκαστικός». Αναμένεται να επιστρέψει στην αίθουσα του δικαστηρίου την Τρίτη και να παρουσιάσει την υπόλοιπη εναρκτήρια απολογία του.

Ads

Πρόκειται για την α’ εμφάνιση του κατηγορούμενου στο δικαστήριο, αφού μποϊκοτάρισε τις πρώτες τρεις συνεδριάσεις τον Οκτώβριο του 2009, δηλώνοντας μη προετοιμασμένος. Η δίκη διακόπηκε οριστικά τον Νοέμβριο, αφού το δικαστήριο διόρισε συνήγορο του κατηγορουμένου.

Ο Hasan Nuhanovic ένας από τους επιζήσαντες της σφαγής της Σρεμπρένιτσα τόνισε πως το γεγονός ότι «ο Ράντοβαν Κάρατζιτς» δικάζεται στη Χάγη, είναι πολύ σημαντικό, προσθέτοντας, ωστόσο, «αλλά είναι ακόμη πιο σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, ότι οι άνθρωποι που σκότωσαν την οικογένειά μου, εξακολουθούν να ζουν στην γειτονιά μου, να είναι ελεύθεροι και δεν έχουν διωχθεί. Την ίδια ώρα που ο αρχηγός τους δικάζεται στη Χάγη περιμένω από τις αρχές της χώρας να διώξουν και να καταδικάσουν τους εγκληματίες πολέμου που εξακολουθούν να ζουν στην γειτονιά μας.

“Αλλά, είναι ακόμα πιο σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, ότι οι σκοπευτές, οι άνθρωποι που σκότωσαν την οικογένειά μου, οι οποίοι εξακολουθούν να ζουν στην γειτονιά μου σκότωσε την οικογένειά μου, οι οποίοι εξακολουθούν να ζουν στη γειτονιά μου, στην πραγματικότητα δεν απέχει πολύ από όπου ζω, εξακολουθούν να είναι δωρεάν. Και δεν έχουν διωχθεί.