Ads

Δύο εκρήξεις από παγιδευμένα δέματα σημειώθηκαν σήμερα στη Ρώμη. Τα παγιδευμένα δέματα εξερράγησαν στις πρεσβείες της Χιλής και της Ελβετίας, στην ιταλική πρωτεύουσα. Από τις εκρήξεις τραυματίστηκαν δύο υπάλληλοι. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το πρακτορείο Ansa, την ευθύνη ανέλαβε μία ιταλική οργάνωση που αποκαλείται Federazione Anarchica Informale.

Στο σύντομο μήνυμα της οργάνωσης Federazione Anarchica Informale αναφέρεται και ο “επαναστατικός πυρήνας Λάμπρος Φούντας”. «Είμαστε αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε το δρόμο μας, με λόγια και με πράξεις. Να καταστρέψουμε το απολυταρχικό σύστημα. Ζήτω η FAI, ζήτω η αναρχία. Federazione Anarchica Informale, επαναστατικός πυρήνας Λάμπρος Φούντας», γράφει το σύντομο μήνυμα το οποίο βρίσκεται στα χέρια της ιταλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, σύμφωνα με το Ansa.

Το παγιδευμένο δέμα στην Ελβετική πρεσβεία εξερράγη όταν το άνοιξε ο διπλωματικός υπάλληλος. Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ο υπάλληλος διακομίστηκε στο νοσοκομείο με βαριά τραύματα και στα δύο χέρια.

Ads

Έκρηξη σημειώθηκε και στην πρεσβεία της Χιλής, στο κέντρο της Ρώμης, κοντά στη Βία Βένετο, προκαλώντας τον τραυματισμό ενός ανθρώπου. Η αστυνομία επιβεβαίωσε την είδηση ωστόσο δεν έχει δώσει ακόμα περισσότερες πληροφορίες.

Εν τω μεταξύ στη πρεσβεία της Ουκρανίας στη Ρώμη, αλλά και στην πρεσβεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βέρνη, επικράτησε πανικός από “ύποπτα δέματα” και τμήματα των κτιρίων εκκενώθηκαν για να διεξαχθούν έρευνες.

Σχετικά με το δέμα της στην πρεσβεία της Ουκρανίας, η ιταλική αστυνομία ανακοίνωσε ότι τελικά δεν περιείχε κάποια εκρηκτική ύλη. Σε «συναγερμό» βρίσκονται όλες οι πρεσβείες στην Ιταλία, ενώ οι αστυνομία πραγματοποιεί ελέγχους σε όλες τις πρεσβείες και τις διπλωματικές εκπροσωπήσεις στη Ρώμη, ενώ έχει ζητηθεί από να τηρούνται πολύ προσεκτικές διαδικασίες, κυρίως σε ότι αφορά την παραλαβή της αλληλογραφίας.

Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα, ο πρωθυπουργός της χώρας Σίλβιο Μπερλουσκόνι προγραμματίζεται να έχει εκτάκτως συνομιλίες για παγιδευμένα δέματα με τον υπουργό Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι.

«Προσπαθούμε να διαπιστώσουμε περί τίνος ακριβώς πρόκειται, αλλά είναι σίγουρα σοβαρά συμβάντα», δήλωσε, νωρίτερα, ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών, σχετικά με τις δυο εκρήξεις πακέτων. «Η Iταλία, παρενέβη ήδη ώστε οι πρεσβείες της που βρίσκονται σε περιοχές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, να λάβουν επιπλέον μέτρα ασφαλείας», πρόσθεσε.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης συνδέουν την έκρηξη βόμβας στην Ελβετική πρεσβεία, με την υπόθεση του Ελβετού αναρχικού, Μάρκο Κάμενις, ο οποίος θεωρείται εμβληματική φιγούρα του αναρχικού-οικολογικού κινήματος. Η ειδική αντιτρομοκρατική εισαγγελία της Ρώμης, ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση, με την κατηγορία επίθεσης με τρομοκρατική πρόθεση. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «la Repubblica», οι εισαγγελείς, ισχυρίζονται ότι πίσω από την επίθεση μπορεί να βρίσκονται «ελβετοί αναρχικοί, που ζητούν την απελευθέρωση του οικολόγου-αναρχικού Μάρκο Κάμενις, και εξετάζουν και το ενδεχόμενο να εμπλέκονται και έλληνες αναρχικοί».

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι, δήλωσε ότι «ακολουθείται η αναρχική οδός. Οι ενδείξεις είναι ανάλογες με εκείνες των συμβάντων που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα το Νοέμβριο και αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι πρόκειται για τη σωστή οδό. Πρόκειται για πολύ βίαιες ομάδες, που είναι παρούσες και στην Ισπανία και την Ελλάδα». Το ειδησεογραφικό πρακτορείο AGI μετέδωσε ότι «οι εκρηκτικοί φάκελοι, σύμφωνα με πληροφορίες των αστυνομικών αρχών, φέρονται να έχουν σταλεί από την Ελλάδα».

Ωστόσο, ο υφυπουργός εσωτερικών Αλφρέντο Μαντοβάνο, διαφοροποιήθηκε μερικώς από τις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα ο υπουργός εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι. «Τα δυο εκρηκτικά πακέτα είναι πολύ πιθανόν να εστάλησαν από το εσωτερικό της χώρας, από την Ιταλία. Η συγκεκριμένη τεχνική των εκρηκτικών πακέτων και φακέλων σχετίζεται άμεσα με τον αναρχικό χώρο» δήλωσε ο Μαντοβάνο. «Υπάρχει μία σειρά Ιταλικών αναρχικών οργανώσεων που διατηρούν σχέσεις με Έλληνες, αλλά πιστεύω δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι η αποστολή των πακέτων έγινε από την ελληνική επικράτεια», πρόσθεσε.

Το ελληνικό υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι «από τις μέχρι τώρα πληροφορίες των ιταλικών αρχών τα αναφερόμενα περί αποστολής παγιδευμένων δεμάτων από την Ελλάδα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Εν τω μεταξύ, στην Ιταλία η πολιτική κρίση εντείνεται, ενώ οι φοιτητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και τις αλλαγές που προωθούνται στην Παιδεία. Χτες, η Ιταλίδα υπουργός Περιβάλλοντος, Στεφανία Πρεστιτζάκομο, ανακοίνωσε πως παραιτείται από το κυβερνών κόμμα Λαός της Ελευθερίας, αλλά θα εξακολουθήσει να παραμένει στην κεντροδεξιά κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η οποία προσπαθεί με νύχια και με δόντια να διατηρήσει τη δεδηλωμένη.

«Δεν αναγνωρίζω πλέον τον εαυτό μου στο PdL», τόνισε συγκινησιακά φορτισμένη η Πρεστιτζάκομο στους δημοσιογράφους έξω από την αίθουσα της Κάτω Βουλής.

Μέσα στον Ιανουάριο ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα αποφασίσει «αν είναι ανάγκη να επιλεγεί η λύση των πρόωρων εκλογών», όπως ανέφερε ο ίδιος σήμερα κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι, για τον απολογισμό της χρονιάς.

Αναφερόμενος στο πολιτικό του μέλλον, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι «από τη στιγμή που ξεπηδούν νέες δυνάμεις στην πολιτική, θα ολοκληρώσει την προσωπική του εμπειρία, ως πρωθυπουργός, το 2013», αφήνοντας να εννοηθεί πως αν δεν αποφασισθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τότε δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές που θα διεξαχθούν σε μία διετία.