Ο γαμπρός του βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος εμφανίστηκε το Σάββατο ενώπιον δικαστηρίου της νήσου Μαγιόρκα για να καταθέσει σχετικά με τις κατηγορίες διαφθοράς μέσω ενός φιλανθρωπικού οργανισμού, που είχε ιδρύσει και διοργάνωνε αθλητικές εκδηλώσεις, αγώνες και συνέδρια.

Ads

Ο πρώην παίκτης του χάντμπολ και σύζυγος της πριγκίπισσας της Ισπανίας Κριστίνας, Ινάκι Ουρδαγαρίν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο χρησιμοποιούσε τις επιφανείς γνωριμίες και διασυνδέσεις του, ως γαμπρός του βασιλικού ζεύγους, για να συνάπτει συμβόλαια πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Τα ποσά τα λάμβανε για λογαριασμό του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που είχε ιδρύσει και έτσι, κατάφερνε να φοροδιαφεύγει. Φέρεται ύποπτος για διασπάθιση περίπου έξι εκατ. ευρώ από δημόσια κονδύλια, μέσω της εν λόγω μη κερδοσκοπικής εταιρείας.

Ο ίδιος αρνήθηκε την κατηγορία που φέρει το παλάτι να εμπλέκεται στην υπόθεση διαφθοράς. Το παλάτι δεν εξουσιοδότησε, ούτε παρείχε στήριξη στις δραστηριότητες της μη κερδοσκοπικής εταιρείας, κατέθεσε ο Ουρδαγαρίν στον ανακριτή.

Ads

Το σκάνδαλο που περιλαμβάνει και μία δεκάδα πολιτικών της Ισπανίας, που φέρονται να χρηματίζονταν, έχει εξοργίσει τον ταλαιπωρημένο από την σκληρή λιτότητα λαό της που μαστίζεται και από την ανεργία σε ποσοστό 26%.

«Κάτω η Μοναρχία» και «Το ονομάζουν Δημοκρατία αλλά δεν είναι» έγραφαν σε πλακάτ και πανό έξω από το δικαστήριο της Πάλμα ντε Μαγιόρκα, όπου διεξάγεται η δίκη του «βασιλικού γαμπρού» κεκλεισμένων των θυρών.    

Ο 45χρονος πρώην παίκτης της Ολυμπιακής ομάδας χάντμπολ της Ισπανίας χρίστηκε δούκας της Πάλμας της Μαγιόρκας όταν παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Κριστίνα το 1997.