Συντριπτική ήττα υπέστη το απερχόμενο κυβερνών κόμμα στην Ιρλανδία, Φιάνα Φέιλ, στις Ιρλανδικές πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με το έξιτ πολ του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού RTE. Το κυβερνών κόμμα εκτιμάται ότι συγκέντρωσε μόνο το 15,1% των ψήφων, γεγονός που αποτελεί τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία του. Νίκη χωρίς αυτοδυναμία φαίνεται πως κατακτά το κεντροδεξιό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Φάιν Γκέιλ, που αναμένεται να συγκεντρώσει το 36,1% των ψήφων, ποσοστό που όμως δεν είναι αρκετό για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Δεύτερο κόμμα αναδεικνύονται οι Εργατικοί με ποσοστό 20,5%, ποσοστό, που αν επαληθευτεί, αποτελεί την καλύτερη επίδοση στην ιστορία του.

Ads

Το Σίνε Φάιν φαίνεται πως κερδίζει ποσοστό 10,1%, ενώ οι Πράσινοι -κυβερνητικοί εταίροι του Φιάνα Φάιλ- καταποντίζονται στο 2,7%. Τα τελικά επίσημα αποτελέσματα ωστόσο, αναμένονται αργά το βράδυ του Σαββάτου ή την Κυριακή.

Η τεράστια εκλογική αποτυχία του απερχόμενου κυβερνώντος κόμματος εκτιμάται ότι οφείλεται στην οργή του εκλογικού σώματος από τη διαχείριση της οικονομίας από την κυβέρνηση του Μπράιαν Κάουεν και αποτελεί καταδίκη της «πολιτικής του μνημονίου».

Το Φιάνα Φέιλ, που κυβέρνησε 14 χρόνια και συνολικά 61 από τα 79 χρόνια ύπαρξης της ανεξάρτητης Ιρλανδίας, έχει δεχτεί σκληρή κριτική για φαινόμενα διαφθοράς, αλλά ιδιαίτερα για την καταστροφή της ιρλανδικής οικονομίας που οδήγησε, το Νοέμβριο του 2010, στην χαρακτηριζόμενη ως επαχθή συμφωνία δανεισμού 85 δισ. ευρώ από ΕΕ και ΔΝΤ.

Ads

Το επικρατέστερο σενάριο εκτιμάται ότι θα είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας Φάιν Γκέιλ και Εργατικών, δεδομένου ότι τα δύο κόμματα είναι παραδοσιακοί σύμμαχοι. Το εν λόγω σενάριο επιβεβαιώνει και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του κεντροδεξιού κόμματος της Ιρλανδίας Φίνε Γκαέλ. «Το Φίνε Γκαέλ και το Εργατικό κόμμα δημιούργησαν μία κοινή πλατφόρμα το 2007, οπότε μπορεί κανείς να περιμένει ότι πρέπει να είναι δυνατό ακόμη και σε δύσκολους καιρούς να διαπραγματευτούμε μία συμφωνία», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, εκπρόσωπος του Φίνε Γκαέλ για τις επιχειρήσεις και πιθανός μελλοντικός υπουργός στο Ρόιτερς.