Η πορεία της Αμερικής σε έναν καταστροφικό πόλεμο στο Ιράκ αρχίζει να βρίσκει χώρο στα ΜΜΕ της χώρας. Έως τώρα η απρόκλητη εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ αναγνωρίστηκε αρχικά ως νόμιμη πολιτική επιλογή από τα μέσα της χώρας ενώ στη συνέχεια κρίθηκε ως συνετή και απαραίτητη. Τώρα μία εξίσου στρεβλή αντιμετώπιση από τα ΜΜΕ των ΗΠΑ αναφορικά με το Ιράν κερδίζει έδαφος. Του Tony Karon

Ads

Τον περασμένο μήνα, ο Joe Klein των «Times» προειδοποιούσε ότι σύμφωνα με πηγές από την κυβέρνηση Ομπάμα ο βομβαρδισμός των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν βρίσκεται «στο συρτάρι». Σε συνέντευξή του στο CNN, ο πρώην επικεφαλής της CIA, ναύαρχος Μάικ Χέιντεν έκανε λόγο για «αδυσώπητη» δυναμική προς την κατεύθυνση της αντιπαράθεσης καθώς υποστήριξε ότι η βομβιστική επίθεση ήταν μία πιο βιώσιμη επιλογή για την κυβέρνηση Ομπάμα από ότι είχε υπάρξει για την κυβέρνηση του George W. Bush.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη από τις πρόσφατες προειδοποιήσεις περί βομβαρδισμού του Ιράν ήρθε από τον Jeffrey Goldberg του Atlantic Monthly. Ένας δημοσιογράφος με επιρροή στους κύκλους των ΗΠΑ υπέρ του Ισραήλ έχει επίσης προσβάσεις στην ισραηλινή εξουσία. Επειδή οι κυρώσεις ήταν μάλλον απίθανο να αναγκάσουν το Ιράν να υποχωρήσει αναφορικά με τον εμπλουτισμό ουρανίου, ο Goldberg , κάλεσε τους αναγνώστες να πιστέψουν ότι υπήρχαν αρκετές πιθανότητες το Ισραήλ να ξεκινήσει μία στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Το άρθρο του, που πυροδότησε τις σχετικές συζητήσεις τόσο στην μπλογκόσφαιρα, όσο και στα παραδοσιακά ΜΜΕ, ήταν σίγουρα παράδοξο. Εξάλλου, παρά τα δραματικά στοιχεία που προσέθεσε στο κείμενό του, μεταξύ άλλων ζωντανές περιγραφές του ισραηλινού σχεδίου μάχης αλλά και τις περιγραφές του Ιράν ως ένα νέο Άουσβιτς, κατέστησε σαφές ότι πηγές που πρόσκεινται σε υψηλόβαθμα στελέχη της ισραηλινής κυβέρνησης απλώς δεν πιστεύουν ότι το Ιράν θα προτάξει τα πυρηνικά του όπλα κατά του Ισραήλ, ακόμη κι αν πράγματι τα έχει.

Ads

Παρ ‘όλα αυτά, ο Goldberg, προειδοποίησε ότι απουσίας μιας «ιρανικής λευκής σημαίας», το Ισραήλ θα ξεκινήσει πράγματι τον πόλεμο ενάντια στο Ιράν το καλοκαίρι του 2011, πράγμα που με τη σειρά του εγγυείται ότι το Ιράν θα βυθιστεί στο χάος. Το μήνυμα; Η κυβέρνηση Ομπάμα καλύτερα να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει το Ιράν, αλλιώς το Ισραήλ θα προχωρήσει σε «τρελές ενέργειες».

Από τις προοδευτικές κατά καιρούς κριτικές του, δεν διαφεύγει το στοιχείο ότι όταν ήρθε η στιγμή να υποστηρίξει μια προοπτική εισβολής στο Ιράκ το 2002, ο Goldberg αποδείχτηκε αποτελεσματικός στην άσκηση πιέσεων προς την φιλελεύθερη Αμερική, κυρίως μέσω των άρθρων του που «αποδείκνυαν» τη σύνδεση του Σαντάμ Χουσεΐν με την Αλ Κάιντα. Και τότε και τώρα, ο ίδιος παρουσιάζει τον εαυτό του ως έναν συνομιλητή ο οποίος δεν έχει καμία άποψη. Στο πρόσφατο άρθρο του, αναφέρεται σε «μια προφανή, παραλυτική αμφισημία» για το ζήτημα μιας στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράν ενώ στη συνέχεια, σε ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις, φέρεται ως «προσωπικά αντίθετος» σε στρατιωτική δράση.

Την περασμένη Παρασκευή, οι «New York Times» ανέφεραν ότι η κυβέρνηση Ομπάμα είχε πείσει το Ισραήλ ότι δεν υπάρχει λόγος να βιαστεί σχετικά με το ζήτημα, καθώς αν το Ιράν αποφασίσει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, αυτό θα γίνει γρήγορα γνωστό μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας οι οποίοι παρακολουθούν τις εργασίες. Μετά από αυτό θα χρειάζονταν άλλο ένα έτος ή και περισσότερο για να δημιουργήσει το πρώτο του όπλο.

Με άλλα λόγια, παρά το αγχωτικό σχεδιάγραμμα του Goldberg, δεν υπάρχει κάποια επείγουσα ανάγκη για συζήτηση στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν. Κι έπειτα υπάρχει φυσικά, το ζήτημα και η συζήτηση περί βομβαρδισμού. Ίσως μετά από τόσα χρόνια εμμονής με τα πυρηνικά του Ιράν, είναι πάρα πολύ το να ζητήσει κανείς μία στιγμή λογικής για το θέμα του Ιράν και των βομβαρδισμών. {…}