Γεγονός αποτελεί πλέον η ίδρυση της πρώτης «Διεθνούς Ακαδημίας κατά της Διαφθοράς». Η ιδρυτική της διάσκεψη πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στα χειμερινά ανάκτορα του Χόφμπουργκ στη Βιέννη, με την παρουσία του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και εκατοντάδων ακόμα πολιτικών και άλλων προσωπικοτήτων.

Ads

Η Ακαδημία, που θα εδρεύει στο πρώην θερινό ανάκτορο του Λάξενμπουργκ, στο ομώνυμο προάστιο των 2.700 κατοίκων, νότια της αυστριακής πρωτεύουσας, θα διαθέτει καθεστώς διεθνούς οργανισμού. Η ίδρυσή της θεωρείται ότι θα συμβάλει στη μάχη κατά της διαφθοράς σε διεθνές επίπεδο καθώς θα λειτουργεί ως ανεξάρτητο κέντρο εκπαίδευσης, δικτύωσης, συνεργασίας και έρευνας στην πάταξη της διαφθοράς.

Η νέα Ακαδημία, στην οποία θα εκπαιδεύονται υπάλληλοι υπηρεσιών από κράτη-μέλη του ΟΗΕ αποφοιτώντας με πανεπιστημιακό πτυχίο Μάστερ, ιδρύεται έπειτα από κοινή πρωτοβουλία της Υπηρεσίας Ναρκωτικών και Οργανωμένου Εγκλήματος των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης Απάτης και της Αυστρίας.

Στο μεταξύ, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, η αρμόδια επίτροπος Σεσίλια Μάλστρομ υπογράμμισε πως τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Κομισιόν για την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από την Ελλάδα είναι ελλιπή.

Ads

Βάσει έκθεσης του 2006, σημειώνει η επίτροπος, διαπιστώνεται ότι:

– Όσον αφορά το άρθρο 1 (α): “Η Ελλάδα […] πρέπει προφανώς να αναδιατυπώσει τις επιφυλάξεις της στο άρθρο 2 της Σύμβασης του 1990 [του Συμβουλίου της Ευρώπης για το ξέπλυμα χρήματος, τον προσδιορισμό, τον εντοπισμό, τη δέσμευση, την κατάσχεση και τη δήμευση των οργάνων και των προϊόντων του εγκλήματος]”.

– Όσον αφορά το άρθρο 1(β): “Η Ελλάδα […]φαίνεται ότι εξακολουθεί να μην πληροί τους αναγκαίους όρους”.

– Όσον αφορά το άρθρο 2: Η Ελλάδα “δεν παρέσχε γραπτές πληροφορίες για να αξιολογηθεί η εφαρμογή του άρθρου 2”.

– Όσον αφορά το άρθρο 3 για τη δήμευση αντίστοιχης αξίας: “Η Ελλάδα δήλωσε ότι είχε συμμορφωθεί με το άρθρο 3, χωρίς όμως να παράσχει τα αντίστοιχα κείμενα”.

– Όσον αφορά το άρθρο 4 για την αντιμετώπιση των αιτήσεων αμοιβαίας συνδρομής που υποβάλλουν τα άλλα κράτη μέλη με τον ίδιο βαθμό προτεραιότητας που ισχύει για τα μέτρα αυτά στις εσωτερικές διαδικασίες, η Ελλάδα, όπως και άλλα κράτη μέλη,δεν διαβίβασε στοιχεία.