Ένας θησαυρός από χρυσά και ασημένια κοσμήματα, πολύτιμους λίθους και χρυσά νομίσματα, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, βρέθηκε στα θεμέλια ενός ινδουιστικού ναού στη νότια Ινδία, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.

Ads

Ο θησαυρός βρέθηκε σε πέντε υπόγειες κρύπτες του ναού Σρι Παντμαναμπασουάμι που είναι πασίγνωστος στην Ινδία για τα γλυπτά του. “Δεν έχουμε ανοίξει ακόμη μια μυστική αίθουσα που παραμένει κλειστή εδώ και τουλάχιστον 140 χρόνια”, είπε ο Τζαγιακουμάρ.

Ο ναός είναι αφιερωμένος στο θεό Βισνού και χτίστηκε πριν από πολλούς αιώνες από το βασιλιά του Τράβανκορ. Τα τάματα και οι προσφορές των πιστών φυλάσσονταν στις υπόγειες αίθουσες. Από το 1947, αφότου η Ινδία απέκτησε την ανεξαρτησία της, ο ναός ελέγχεται από ένα ίδρυμα που έχουν συστήσει οι απόγονοι της βασιλικής οικογένειας του Τράβανκορ, ενώ πρόσφατα το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας παραχώρησε τη διαχείριση στο κράτος.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η αξία του θησαυρού ξεπερνά τα 500 δισεκατομμύρια ρουπίες ή 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου Κεράλα, Κ. Τζαγιακουμάρ, αν και η ακριβής αξία του θα γίνει γνωστή αφού προηγουμένως τα αντικείμενα εξεταστούν από την υπηρεσία αρχαιοτήτων.

Μέχρι σήμερα ο διαπιστωμένος πλουσιότερος ναός της Ινδίας ήταν αυτός του Τιρουπάτι, στο Άντρα Πράντες, που διαθέτει αντικείμενα αξίας 320 δισεκατομμυρίων ρουπιών.

Ads