Για τα κέρδη της τράπεζας καμάρωναν στελέχη της Goldman Sachs, την ίδια περίοδο που η αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ κατέρρεε, όπως προκύπτει από email της εταιρείας που ήρθαν στη δημοσιότητα.

Ads

Τα email δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο ο επενδυτικός οίκος κέρδιζε από την κρίση των στεγαστικών δανείων, στοιχηματίζοντας ότι η αγορά θα καταρρεύσει. Η ίδια η τράπεζα δηλώνει απώλειες από την κατάρρευση της αγοράς και αντιδρά στις κατηγορίες τις αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για παραπλάνηση των επενδυτών.

Τα email δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Μόνιμη Υποεπιτροπή της Γερουσίας για τη διερεύνηση των αιτιών της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Σε ένα από αυτά, το στέλεχος της τράπεζας Donald Mullen έγραφε, απευθυνόμενος στους συνεργάτες του: «Φαίνεται ότι θα βγάλουμε πολλά λεφτά».

Ένα άλλο, από έναν πωλητή της Goldman Sachs, έλεγε ότι «τα δάνεια που είχε πουλήσει ήταν σαν να στρεφόταν ο Φρανκενστάιν εναντίον του ίδιου του δημιουργού του». «Εμπορεύομαι ένα προϊόν που μόλις ένα μήνα πριν άξιζε 100 δολάρια και σήμερα κοστίζει μόνο 39 δολάρια. Δεν φαίνεται πολύ, αλλά αν λάβεις υπόψη σου ότι οι επενδύσεις αξίζουν δισεκατομμύρια, μιλάμε για πολλά λεφτά» έγραφε ο Fabrice Tourre.

Ads

Την περίοδο εκείνη η τράπεζα πωλούσε και αγόραζε στεγαστικά δάνεια, στοιχηματίζοντας ότι η αγορά θα καταρρεύσει. Τα email βρίσκονταν μεταξύ περίπου 20 εκατ. εγγράφων που δημοσιεύτηκαν από τον επικεφαλής της υποεπιτροπής, Carl Levin. Όπως υπογράμμισε, η Goldman Sachs «έβγαλε πολλά λεφτά, στοιχηματίζοντας εναντίον της αγοράς στεγαστικών δανείων». Άλλοι επικριτές υποστηρίζουν ότι τα στοιχήματα ενίσχυσαν τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Ο εκπρόσωπος της τράπεζας Lucas van Praag, ωστόσο, δήλωσε ότι ο η υποεπιτροπή «διάλεξε επιλεκτικά 4 email από τις συνολικά 20 εκατ. σελίδες εγγράφων και email που τους δόθηκαν από τη Goldman Sachs. Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η υποεπιτροπή φαίνεται να έχει καταλήξει σε απόφαση πριν καν εκδικαστεί η υπόθεση.