Τουλάχιστον 600 Σύρους πρόσφυγες που διέμεναν σε καταυλισμό κοντά στη μεθόριό της απέλασε η Τουρκία, ύστερα από συγκρούσεις με την τουρκική στρατιωτική αστυνομία στη διάρκεια διαμαρτυρίας για τις συνθήκες διαμονής τους.

«Οι άνθρωποι αυτοί ενεπλάκησαν στα χθεσινά επεισόδια βίας. Καταγράφηκαν από τις κάμερες ασφαλείας του καταυλισμού. Μεταξύ 600 και 700 απελάθηκαν. Οι δυνάμεις ασφαλείας εξακολουθούν να εξετάζουν το οπτικό υλικό (από τις κάμερες) κι αν εντοπίσουν και άλλους, θα τους απελάσουν», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του καταυλισμού.
 
Χθες, η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλύσει τους οργισμένους διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν επιτεθεί στις δυνάμεις ασφαλείας μετά το θάνατο ενός παιδιού σε πυρκαγιά.
 

 
Το επεισόδιο έλαβε χώρα στην πόλη Ακτσάκαλε στην επαρχία Σανλιούρφα (νοτιοανατολικά), όπου φιλοξενούνται σε καταυλισμούς περίπου 25.000 Σύροι οι οποίοι εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τη σύγκρουση που άρχισε το Μάρτιο του 2011.
 
Η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 200.000 Σύρους πρόσφυγες σε καταυλισμούς κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία. Περίπου 70.000 άλλοι Σύροι εκτοπισμένοι ζουν σε σπίτια που νοικιάζουν σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας.
 
Αρκετοί πρόσφυγες, κυρίως παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους σε τυχαίες πυρκαγιές σε καταυλισμούς στην Τουρκία.