Ανοιχτό άφησε ο ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το ενδεχόμενο να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές του 2013, υποστηρίζοντας ότι επιθυμεί να παίξει παρασκηνιακό ρόλο στο κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα.

Ads


Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους στη Ρώμη, ανέφερε ότι θα ολοκληρώσει την τωρινή του θητεία αλλά στη συνέχεια ενδέχεται να μην θέσει ξανά υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία.
Ο Μπερλουσκόνι επεσήμανε ότι μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του να έχει ένα ρόλο «πατρικής φιγούρας» στο κυβερνών κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PDL) χωρίς διοικητικές εξουσίες.

Ο ιταλός πρωθυπουργός, που το τελευταίο διάστημα δέχεται έντονες πιέσεις από την αποκάλυψη ενός ακόμα ροζ σκανδάλου, πρόσθεσε ότι η τελική του απόφαση θα εξαρτηθεί από τις δημοσκοπήσεις. Εξάλλου ανέφερε τον νυν υπουργό Δικαιοσύνης Αντζελίνο Αλφάνο ως πιθανό διάδοχό του στην ηγεσία του κόμματος και τον κορυφαίο σύμβουλό του Τζιάνι Λέτα ως πιθανό διάδοχο του προέδρου της δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Επιπλέον, ο Μπερλουσκόνι επεσήμανε άλλωστε ότι σκέφθηκε να παραιτηθεί όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ άνοιξε το δρόμο για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις από τη δυτική συμμαχία εναντίον των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι
, με τον οποίο είχε στο παρελθόν στενές σχέσεις. Πάντως ο εκπρόσωπος του ιταλού πρωθυπουργού Πάουλο Μποναϊούτι είπε ότι οι δηλώσεις του Μπερλουσκόνι ήταν υποθετικές και ότι δεν αντικατοπτρίζουν κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ansa.