Ο πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ Χάσαν αλ-Μπασίρ δήλωσε ότι δεν προτίθεται να αναγνωρίσει το Νότιο Σουδάν ως ανεξάρτητο κράτος, αν αυτό διεκδικήσει την πετρελαιοπαραγωγό επαρχία Αμπιέι, την οποία το σχέδιο συντάγματος του Νότιου Σουδάν αναφέρει ως τμήμα της επικράτειας της χώρας.

Ads

«Αν υπάρξει οποιαδήποτε προσπάθεια να αποσχισθεί η Αμπιέι και να περιληφθεί εντός των συνόρων του νέου κράτους, εμείς δεν θα αναγνωρίσουμε το νέο κράτος», δήλωσε σήμερα ο Μπασίρ στη διάρκεια ομιλίας του σε συγκεντρωμένο πλήθος στο Νότιο Κορντοφάν.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο το Νότιο Σουδάν ψήφισε υπέρ της απόσχισής του από το βορρά, βάζοντας έτσι τέλος σε δεκαετίες εμφυλίου πολέμου. Ο Μπασίρ είχε δηλώσει πως θα είναι ο πρώτος που θα αναγνωρίσει το νέο κράτος.

Οι κάτοικοι της επαρχίας Αμπιέι θα πραγματοποιούσαν τον Ιανουάριο ένα άλλο δημοψήφισμα για το αν θα ενταχθούν στο βορρά ή στο νότο. Ωστόσο, διενέξεις ανάμεσα στις δύο πλευρές για το ποιοι θα έχουν το δικαίωμα ψήφου δεν επέτρεψαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και οι συνομιλίες για το καθεστώς της επαρχίας παραμένουν στάσιμες.

Ads

Αρκετοί αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι το ζήτημα με την επαρχία Αμπιέι μπορεί να πυροδοτήσει εκ νέου εντάσεις στην περιοχή, καθώς και οι δύο πλευρές έχουν συγκεντρώσει στρατεύματα στο σημείο.

«Αυτά τα σχόλια δεν βοηθούν καθόλου και το μόνο που κάνουν είναι να εντείνουν περαιτέρω τις διαφωνίες και την ένταση» δήλωσε ο Τζόνι Κάρσον, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα της αφρικανικής ηπείρου σε συνέντευξη Τύπου αναφερόμενος τις δηλώσεις του Μπασίρ.