Η Εκτελεστική Επιτροπή της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) έδωσε το πράσινο φως για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ με αμερικανική διαμεσολάβηση.

Ads

Οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν με τη διαμεσολάβηση του αμερικανού απεσταλμένου, Τζορτζ Μίτσελ, ο οποίος θα λειτουργεί ως σύνδεσμός μεταξύ του παλαιστινίου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, και του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της PLO Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο. Ο ίδιος ανέφερε ότι η έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μπορεί να ανακοινωθεί και σήμερα Σάββατο.

Οι συνομιλίες είχαν παγώσει πριν από 17 μήνες, τον Δεκέμβριο του 2008, εξαιτίας της ισραηλινής εισβολής στη Γάζα.

Της απόφασης της PLO προηγήθηκε θετική για την επανέναρξη των συνομιλιών απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου. Για το ζήτημα θα έχουν συναντήσεις, σήμερα και αύριο, ο επικεφαλής των παλαιστίνιων διαπραγματευτών Σαέμπ Ερεκάτ, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς και ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ.

Ads

Πηγές που πρόσκεινται στην παλαιστινιακή ηγεσία αναφέρουν, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών με το Ισραήλ θα βρεθεί το ζήτημα του καθορισμού των συνόρων. Σε αυτό το ζήτημα πρέπει να συμφωνήσουν ώστε να ξεκινήσουν οι άμεσες διαπραγματεύσεις μετά από τέσσερις μήνες.