Η Ρωσία και η Λευκορωσία απέτυχαν να ανανεώσουν την συμφωνία για τα τιμολόγια των εξαγωγών αργού πετρελαίου που έληξε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αυξάνοντας την προοπτική ότι άλλη μία κατά τα άλλα ασήμαντη διαφορά για τις τιμές της ενέργειας μεταξύ της Ρωσίας και κάποιας γειτονικής χώρας θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν αποκλεισμό καυσίμων για ολόκληρη την Ήπειρο.

Ads

Ακριβώς πριν από ένα χρόνο, οι Ευρωπαίοι ανησυχούσαν για το κλίμα που υπήρχε μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τις τιμές φυσικού αερίου και τα τέλη διέλευσης και για τον τρόπο που η διαφωνία αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει την Ευρώπη. Αντίστοιχοι είναι και οι φόβοι που εκφράζονται τώρα, καθώς αυτή τη χρονιά, το αργό πετρέλαιο, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των εξαγωγών πετρελαίου της Σιβηρίας προς τη Δυτική Ευρώπη μέσω του αγωγού Druzhba, αποτελεί το επίκεντρο της διαφωνίας.

Την Κυριακή το Reuters ανέφερε πως σύμφωνα με δύο εμπόρους πετρελαίου η Ρωσία είχε ήδη αρχίσει την αναχαίτιση του εφοδιασμού της εγχώριας αγοράς, μέσω της μείωσης της ροής σε δύο διυλιστήρια, το Naftan και το Mozyr. Στην Ουκρανία τον περασμένο Ιανουάριο, κάπως έτσι έγινε το πρώτο βήμα ενός γενικότερου αποκλεισμού. Κάποιοι Ρώσοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να ξεκαθαρίσουν ότι οι εξαγωγές πετρελαίου θα συνεχίσουν να κινούνται κανονικά, αρκετοί, ωστόσο, είναι αυτοί που αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τις πληροφορίες για τον αποκλεισμό της Λευκορωσίας.