Να διαψεύσει τη φημολογία περί προσφυγής της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ επιχειρεί η Κομισιόν, την ίδια ώρα που στις αγορές κυκλοφορούν πληροφορίες που θέλουν ισχυρές πιέσεις να ασκούνται στην Πορτογαλία, προς αυτή την κατεύθυνση από τη γερμανική και τη γαλλική κυβέρνηση.

Ads

«Δεν υπάρχει καμία συζήτηση γι’ αυτό το θέμα και δεν προβλέπεται σε αυτή τη φάση, μια τέτοια πιθανότητα, είτε για την Πορτογαλία είτε για κάποιο άλλο κράτος-μέλος» τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ.

Διαψεύδει και η Μέρκελ

«Δεν ασκήσαμε ποτέ πίεση σε κάποιο κράτος – μέλος και ούτε πρόκειται να το κάνουμε» έσπευσε να τονίσει η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ από τη Μάλτα, με αφορμή τις συζητήσεις περί ενδεχόμενης διάσωσης της Πορτογαλίας.

Ads

«Επιθυμούμε ένα σταθερό ευρώ» επισήμανε η Μέρκελ, επαναλαμβάνοντας παράλληλα τη βούληση του Βερολίνου «για μια ισχυρή, σταθερή Ευρώπη». Κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με πολιτικές ανάπτυξης, οι οποίες θα πρέπει να είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Ευρωζώνης.

Σε διάψευση, επίσης, αν και πολύ πιο ήπια, προχώρησε και η γερμανική κυβέρνηση. «Δεν ασκούμε πίεση σε κανένα, αλλά θα υπερασπιστούμε το ευρώ» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Διπλωματικές πηγές, πάντως ανέφεραν την Κυριακή στο Reuters πως Βερολίνο και Παρίσι ασκούν σταθερά πιέσεις στον Πορτογάλο πρωθυπουργό Ζοζέ Σόκρατες και του δείχνουν επιτακτικά την οδό προς το μηχανισμό. Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια πηγή όλο και περισσότερες κυβερνήσεις χωρών της Ευρωζώνης, όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία, συμφωνούν πως η προσφυγή της Πορτογαλίας είναι απαραίτητη.

Επιπλέον αξιωματούχος ανέφερε πως ανεπίσημες, προκαταρκτικές συνομιλίες με εκπροσώπους της ΕΕ και του ΔΝΤ γίνονται από τα τέλη του καλοκαιριού, οι οποίες προς το παρόν φαίνεται πως έχουν διερευνητικό χαρακτήρα. Δεν παρέλειψε μάλιστα να «κοστολογήσει» τη διάσωση της Πορτογαλίας, τοποθετώντας την μεταξύ 50 και 100 δις ευρώ, λέγοντας πως αυτό θα εξαρτηθεί και από τις ανάγκες του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Την Κυριακή, εκπρόσωπος της πορτογαλικής κυβέρνησης διέψευσε εκ νέου πως Γερμανία και Γαλλία ωθούν τη Λισαβόνα να ζητήσει διάσωση. Ο ίδιος ο Ζ.Σόκρατες επανέλαβε πως η πορεία των δημοσίων εσόδων και εξόδων είναι το καλύτερο σημάδι εμπιστοσύνης που μπορεί να δώσει στις διεθνείς αγορές. Επιπλέον, αρνήθηκε ρητά προσφυγή της χώρας του υπό την ασπίδα διάσωσης του ευρώ. «Η Πορτογαλία θα κάνει οτιδήποτε είναι δυνατό, προκειμένου να αποφύγει αυτή την εξέλιξη, δήλωσε στη Λισσαβόνα. «Η Πορτογαλία, δεν έχει ανάγκη από καμία εξωτερική βοήθεια» διαβεβαίωσε από την πλευρά της η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Έλενα Σαλγάδο.

Η ΕΚΤ αγοράζει πορτογαλικά ομόλογα

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σήμερα στην αγορά πορτογαλικών ομολόγων προσφέροντας μια προσωρινή σανίδα σωτηρίας στη χώρα, σύμφωνα με traders, οι οποίοι αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η ΕΚΤ «αγοράζει 5ετή και 10ετή πορτογαλικά ομόλογα».

Όπως αναφέρουν πηγές του Reuters, το πριμ επιτοκίου των πορτογαλικών ομολόγων υποχώρησε σήμερα, μετά την εκτίναξη της περασμένης εβδομάδας, χάρη στην παρέμβαση της ΕΚΤ για αγορά τίτλων πορτογαλικού δημοσίου στη δευτερογενή αγορά.

Ξεχωριστή πηγή ανέφερε πως η ΕΚΤ «φαίνεται να προχώρησε» σε αγορά ελληνικών και ιρλανδικών ομολόγων, αλλά όχι ισπανικών.

Στην έκδοση ομολόγων προχωρά η Πορτογαλία

Την Τρίτη η Πορτογαλία θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων (λήξης 2014 και 2020) και την Τετάρτη θα ακολουθήσουν Ιταλία και Ισπανία (με τίτλους λήξης 2014 και 2016 αντίστοιχα). Την περασμένη Παρασκευή, το επιτόκιο του 10ετούς πορτογαλικού κρατικού ομολόγου αναφοράς ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Νοεμβρίου (7,19%), ενώ ο αντίστοιχος ισπανικός τίτλος έφθασε το 5,54% (υψηλό 3 εβδομάδων). Σήμερα, Δευτέρα, το spread του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Πορτογαλίας ανήλθε μέχρι τις 442 μονάδες.

Η δημοπρασία των πορτογαλικών ομολόγων πραγματοποιείται μία εβδομάδα μετά την έκδοση από τον Οργανισμό Δημοσίου Χρέους της χώρας εξάμηνων εντόκων γραμματίων με πολύ υψηλό κόστος, το οποίο πλησίασε το 4%.

Οι επενδυτές θεωρούν ότι από την έκβαση της δημοπρασίας των ομολόγων -τόσο αναφορικά με τη ζήτηση που θα υπάρξει όσο και από το κόστος δανεισμού- θα εξαχθούν συμπεράσματα όσον αφορά την προοπτική να ζητήσει η Πορτογαλία οικονομική στήριξη από την ΕΕ, καθώς οι συνολικές δανειακές ανάγκες της υπολογίζονται φέτος σε 20 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, στην περίπτωση που δεν υπάρξει αρκετή ζήτηση των πορτογαλικών ομολόγων από τους επενδυτές, θα δοθεί το σήμα ότι η χώρα έχασε τη δυνατότητα πρόσβασής της στις αγορές. Οι επενδυτές θεωρούν, επίσης, ότι το κόστος δανεισμού πάνω από το 7% είναι απαγορευτικό και ότι η Πορτογαλία θα αναγκασθεί, αν δεν μειωθεί το κόστος αυτό, να προσφύγει στη βοήθεια του ΔΝΤ.