1. Ευλογημένος ο πρόεδρος που σήκωσε στον αέρα ομάδες διάσωσης αμέσως. Αυτός ήταν ο πρόεδρος Olafur Grimsson της Ισλανδίας. Την Τετάρτη, το AP μετέδιδε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε «την αρχική αποστολή 2.000 πεζοναυτών στην ρημαγμένη από το σεισμό χώρα, εντός των επόμενων λίγων ημερών». «Σε λίγες μέρες;» κ. Obama;

Ads

2. Δεν υπάρχει «φυσική» καταστροφή. Διακόσιες χιλιάδες Αϊτινοί σφαγιάστηκαν λόγω της στέγασης σε παράγκες και τα σχέδια «λιτότητας» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

3. Τηλεφώνησε μια φίλη μου. Μήπως ξέρω κάποιο δημοσιογράφο που θα μπορούσε να πάρει φάρμακα στον πατέρα της; Και πρόσθεσε, προσπαθώντας να συγκρατήσει τη φωνή της « η αδερφή μου είναι κάτω από τα συντρίμμια. Πάει κανείς εκεί που να μπορούσε να βοηθήσει; Κανείς;». Θα έπρεπε να της μήπως «Ο Obama θα στείλει τους πεζοναύτες «σε λίγες μέρες»;

4. Η Κίνα έστειλε διασώστες με εκπαιδευμένα σκυλιά μέσα σε 48 ώρες. Η Κίνα, κ.πρόεδρε, από 8.000 μίλια μακριά. Το Μαϊάμι είναι μόλις 700 μίλια. Η Ναυτική Βάση των ΗΠΑ στο Πουέρτο Ρίκο: ακριβώς εδώ.

Ads

5. Ο υπουργός Άμυνας του Obama, Robert Gates, δήλωσε: «Δεν ξέρω πως αυτή η κυβέρνηση θα μπορούσε να ανταποκριθεί γρηγορότερα ή πιο εκτενώς, απ’ ότι έκανε». Ξέρουμε ότι ο κ. Gates δεν ξέρει.

6. Από το ίδιο το πεδίο της δουλειάς μου ξέρω ότι η FEMA έχει πρόσβαση σε έτοιμο για μεταφορά πόσιμο νερό, γεννήτριες, κινητό ιατρικό εξοπλισμό και άλλα για την ανακούφιση των πληγέντων από τους τυφώνες στην Ακτή του Κόλπου. Όλα είναι ακόμα εκεί. O πτέραρχος Russel Honoré ο οποίος υπηρέτησε ως διοικητής της ομάδας δράσης για επείγουσα ανταπόκριση μετά τον τυφώνα Κατρίνα, δήλωσε στο Christian Science Monitor: «Νόμισα πως είχαμε μάθει από την Κατρίνα, να παίρνουμε φαγητό και νερό και να εκκενώνουμε τους ανθρώπους». Μπορεί εμείς να μάθαμε αλλά, προφανώς ο Gates και το υπουργείο Άμυνας έλειπαν από την τάξη εκείνη τη μέρα.

7. Αποστολή πεζοναυτών. Αυτή είναι η αμερικανική ανταπόκριση. Σε αυτό είμαστε καλοί. Το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson εμφανίστηκε εν τέλη μετά από τρεις μέρες Με τί; Παρατάχθηκε δραματικά – χωρίς καθόλου προμήθειες για ανακούφιση των εκτάκτων αναγκών. Είναι φορτωμένο πυραύλους και 19 ελικόπτερα.

8. Αλλά μην ανησυχείτε, η Διεθνής Ομάδα Αναζήτησης και Διάσωσης, πλήρως εξοπλισμένη και αυτάρκης μέχρι και για 7 ημέρες, αναπτύχθηκε άμεσα με δέκα μετρικούς τόνους εργαλείων και εξοπλισμού, τρεις τόνους νερού, σκηνές, προηγμένο εξοπλισμό επικοινωνίας και δυνατότητα απολύμανσης νερού. Είναι από την Ισλανδία.

9. Ο Gates δεν στέλνει νερό και τροφή επειδή, όπως είπε, δεν υπάρχει «υποδομή.. για να παράσχει ασφάλεια». Για τον Gates, που διορίστηκε από τον Bush και του επέτρεψε ο Obama να συνεχίσει, πρώτα απ΄όλα έρχεται η ασφάλεια. Αυτό έμαθε από τον τυφώνα Κατρίνα. Πριν το πόσιμο νερό, να αποστέλλει την Blackwater.

10. Οι προηγούμενοι Αμερικανοί πρόεδροι έδρασαν πολύ πιο γρήγορα στην αποστολή στρατευμάτων στα εδάφη αυτού του νησιού. Η Αϊτή είναι το δεξί μισό της νήσου Ισπανιόλα. Λαμβάνει μεταχείριση σαν να είναι ο δεξιός όρχις της κολάσεως. Η Δομινικανή Δημοκρατία είναι το αριστερό μισό. Το 1965, όταν οι Δομινικανοί απαίτησαν την επιστροφή του Juan Bosch, του εκλεγμένου τους προέδρου, που εξόρισε η χούντα, ο Lyndon Johnson αντέδρασε στην κρίση τάχιστα, αποστέλλοντας 45.000 πεζοναύτες στις ακτές για να αποτρέψει την επιστροφή του εκλεγμένου προέδρου.

11. Πως κατέληξε να είναι τόσο οικονομικά αδύναμη η Αϊτή, με υποδομές, από νοσοκομεία ως σύστημα ύδρευσης διαλυμένα έως ανύπαρκτα – υπάρχουν δύο πυροσβεστικοί σταθμοί σε όλη τη χώρα – και υποδομή τόσο εύθραυστη που η χώρα απλά περιμένει τη φύση να την «ξεκάνει»;Να μην κατηγορείται η Μητέρα Φύση για όλο αυτό τον θάνατο και την καταστροφή. Αυτή η ντροπή πάει στον Papa Doc και τον Baby Doc, τη δικτατορία Duvalier που πλιατσικολόγησε τη χώρα για 28 χρόνια. Ο Papa και ο Baby του, έβαζαν το περίπου 80% της παγκόσμιας βοήθειας στις τσέπες τους, με όλη τη συνέργεια της αμερικανικής κυβέρνησης που χαιρόταν να έχει τους Duvalier και τους οπαδούς του βουντού παραστρατιωτικούς τους, Tonton Macoutes, συμμάχους στον Ψυχρό Πόλεμο. (Ο πόλεμος κερδήθηκε εύκολα: οι ομάδες θανάτου του καθεστώτος Duvalier δολοφόνησαν μέχρι και 60.000 αντιφρονούντες του καθεστώτος).

12. Ότι άφησαν πίσω τους ο Papa και ο Baby, το αποτελείωσε το ΔΝΤ με τα σχέδια «λιτότητάς» του. Ένα σχέδιο λιτότητας είναι ενός είδους βουντού ενορχηστρωμένο από οικονομολόγους μετατρεπόμενους σε ζόμπι από την παράλογη άποψη ότι η περικοπή κυβερνητικών υπηρεσιών θα βοηθήσει με κάποιο τρόπο μια χώρα να ευημερήσει.

13. Το 1991, πέντε χρόνια μετά τη φυγή του δολοφονικού Baby, οι Αϊτινοί εξέλεξαν έναν ιερέα, τον Jean-Bertrand Aristide, ο οποίος αντιστάθηκε στις υπαγορεύσεις λιτότητας του ΔΝΤ. Μέσα σε λίγους μήνες, ο στρατός, υπό τις επευφημίες του προέδρου πατήρ George HW Bush, τον καθαίρεσε. Η ιστορία επαναλαμβάνεται, πρώτα σαν τραγωδία, μετά σαν φάρσα. Η φάρσα ήταν ο George W. Bush. Το 2004, μετά την επανεκλογή του ιερέα Aristide ως πρόεδρος, απήχθη και απομακρύνθηκε ξανά, υπό το χειροκρότημα του Baby Bush.

14. Η Αϊτή ήταν κάποτε ένα πλούσιο κράτος, το πλουσιότερο κράτος του ημισφαίριου, με αξία μεγαλύτερη από την ορεινή κρύα αποικία Νέα Αγγλία, έγραφε ο Βολταίρος τον 18ο αιώνα. Ο πλούτος της Αϊτής ήταν ο μαύρος χρυσός: οι σκλάβοι. Αλλά μετά οι σκλάβοι εξεγέρθηκαν – και έκτοτε το πληρώνουν. Από το 1825 έως το 1947, η Γαλλία ανάγκασε την Αϊτή να πληρώσει ετήσια αποζημίωση για να καλύψει τα χαμένα κέρδη των Γάλλων δουλεμπόρων, ύστερα από την επιτυχημένη εξέγερση των σκλάβων. Αντί να σκλαβώσει ατομικά τους Αϊτινούς, η Γαλλία θεώρησε πιο επαρκές το να σκλαβώσει ολόκληρη τη χώρα.

15. Ο υπουργός Gates, μας λέει «Υπάρχουν απλά ορισμένα γεγονότα της ζωής που επηρεάζουν το πόσο γρήγορα μπορούν να γίνουν αυτά τα πράγματα». Το πλοίο νοσοκομείο του Ναυτικού θα φτάσει εκεί σε μια βδομάδα περίπου. Και γαμώ τις δουλειές, Brownie!

16. Μόλις έλαβα μήνυμα από τη φίλη μου, που έλαβε μήνυμα από τη φίλη της. Η αδερφή της εντοπίστηκε νεκρή, και η άλλη αδερφή της έπρεπε να την θάψει. Ο πατέρας της χρειάζεται τα φάρμακα για να μην πάθει κρίση. Κι αυτό είναι ένα γεγονός της ζωής, κ. Πρόεδρε.

Του Greg Palast, στην The Huffington Post της 17ης Ιανουαρίου 2010.

Διαβάστε επίσης:
Η Naomi Klein για την Αϊτή και τον καπιταλισμό
Αϊτή: Ανασύρθηκε ζωντανός μετά από 14 μέρες
Αϊτή: Ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης ξεχασμένο από τον πλανήτη, του Ν. Κουντούρη
Νέα πυρά Τσάβες κατά ΗΠΑ για την Αϊτή
Αϊτή, μια διεθνής ντροπή, του Σ. Κούλογλου
Χάος στην Αϊτή για τη διανομή φαγητού
Σταματάει η αναζήτηση επιζώντων στην Αϊτή
Αγνοούνται παιδιά από νοσοκομεία της Αϊτής
«Όχι» στους μετανάστες από την Αϊτή λένε οι ΗΠΑ
Βοήθεια στην Αϊτή αποστέλλουν οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας
Φόβοι για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς
Εξαγριωμένοι Αϊτινοί στήνουν οδοφράγματα από πτώματα
Καταραμένη η Αϊτή λόγω συμβολαίου με τον διάβολο!
Αϊτή: Μία από τις χειρότερες καταστροφές στην ιστορία