Η Ισπανία αρνήθηκε ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ το αίτημα πολλών λατινοαεμρικανικών χωρών γα διεξαγωγή ερευνών για τους αγνοούμενους του Εμφυλίου Πολέμου και της καταπίεσης του Φράνκο.

Ads

Ο ισπανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Χαβιέρ Γκαρίγες υπογράμμισε πως οι δικαστές και τα δικαστήρια στην Ισπανία «ερευνούν και κρίνουν όλες τις καταγγελίες για τους αγνοουμένους σύμφωνα με τις αρχές που διέπουν την δικαστική λειτουργία στη χώρα, σύμφωνα με τους νόμους και το δίκαιο της Ισπανίας».

Η Ισπανία το 1977, δύο χρόνια μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φρανκο, είχε ψηφίσει νόμο για γενική αμνηστία στους πρωτεργάτες των εγκλημάτων, ενώ ο ισπανός δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν που θέλησε για πρώτη φορά να ερευνήσει για τους αγνοουμένους του Εμφυλίου και της φρανκικής δικτατορίας, αντιμετώπισε δικαστικές διώξεις από τις οργανώσεις της ακροδεξιάς, διότι παρέβη τον νόμο για αμνηστία.

Υπενθυμίζεται ότι το Μάιο, πέντε λατινοαμερικανικές χώρες είχαν ζητήσει από τη Μαδρίτη να διερευνήσει για τα εγκλήματα αυτά, στο πλαίσιο της διαδικασίας της Οικουμενικής Περιοδικής Εξέτασης (OMD) του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη.

Ads

Το Μεξικό είχε προτείνει στη Μαδρίτη «να ερευνήσει τις υποθέσεις των εξαναγκασμένων εξαφανίσεων, να τιμωρήσει τους υπευθύνους και να αποζημιώσει τα θύματα, ανεξάρτητα από την ημερομηνία που διαπράχθηκε η βλάβη, δεδομένου του απαράγραφου χαρακτήρα των πράξεων αυτών, σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις που τον διέπουν».

Οι προτάσεις αυτές «απορρίφθηκαν», τονίζει η Ισπανία στη γραπτή απάντησή της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.