Προειδοποίηση προς το Πακιστάν απέστειλε ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μανμόχαν Σινγκχ, στην ομιλία του για την επέτειο της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας, «να πατάξει τον εξτρεμισμό» αλλιώς ο διάλογος που ξεκίνησε και πάλι για τις σχέσεις των δύο χωρών, «δεν πρόκειται να καρποφορήσει». Εν τω μεταξύ στο Κασμίρ συνεχίζονται οι ταραχές ύστερα από τις διαδοχικές δολοφονίες διαδηλωτών.

Ads

«Σε ό,τι αφορά το Πακιστάν, αναμένουμε από αυτούς να μην επιτρέψουν το έδαφος τους να χρησιμοποιηθεί για πράξεις τρομοκρατίας εναντίον της Ινδίας. Εάν δε συμβεί αυτό, δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μακριά στον διάλογο με το Πακιστάν», είπε ο Σινγκχ στην ομιλία του από τους προμαχώνες του Κόκκινου Οχυρού στο Παλιό Δελχί.

Η Ινδία είχε αναστείλει τον διάλογο με το Πακιστάν μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2008 στο Μουμπάι, η οποία είχε στοιχίσει 166 ζωές. Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι «δεν προσπαθεί αρκετά να καταστείλει την δράση εξτρεμιστικών οργανώσεων οι οποίες δρουν από βάσεις στο έδαφός του, όπως η Λασκάρ-ε-Τάιμπα, στην οποία το Νέο Δελχί επιρρίπτει την ευθύνη για το μακελειό στο Μουμπάι». Σημειώνεται ότι Ινδία και Πακιστάν έχουν εμπλακεί τρεις φορές σε πόλεμο από το χωρισμό της υποηπείρου το 1947 και οι σχέσεις τους ήταν πάντα τεταμένες.

Συγκρούσεις στο Κασμίρ την «Μαύρη Ημέρα»

Χιλιάδες μουσουλμάνοι διαδήλωσαν εναντίον της Ινδικής κυριαρχίας στο Κασμίρ, μετά το θάνατο έξι διαδηλωτών μέσα σε δύο ημέρες από πυρά των υπηρεσιών ασφαλείας. Οι διαδηλωτές θεωρούν «Μαύρη Ημέρα» την επέτειο της ανεξαρτησίας της Ινδίας και πάντοτε τα μέτρα που επιβάλλονται είναι τα πιο αυστηρά.

Ads

Τα μέτρα ασφαλείας στη χώρα είναι δρακόντεια, με 80.000 αστυνομικούς μόνο στο Δελχί. Οι αρχές έκλεισαν δημόσιους χώρους στάθμευσης, έκλεισαν αγορές και ανακήρυξαν το Νέο Δελχί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων προσωρινά. Η τεράστια κινητοποίηση σχετίζεται επίσης και με την δράση μαοϊκών ανταρτών, αλλά και την προειδοποίηση των ΗΠΑ ότι υπήρχε «απειλή» τρομοκρατικών επιθέσεων από Ισλαμιστές εξτρεμιστές.

Την Παρασκευή και χθες Σάββατο, στρατιώτες άνοιξαν πυρ και σκότωσαν έξι διαδηλωτές κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά της Ινδικής κατοχής. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι «οι Ινδικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών».

«Ελευθερία για το Κασμίρ», και «Θα χύσουμε αίμα για το αίμα», ήταν ανάμεσα στα συνθήματά τους. Μάλιστα σε ένδειξη διαμαρτυρίας αρνήθηκαν να ενταφιάσουν τους νεκρούς έως ότου οι στρατιώτες που είναι υπεύθυνοι για τους θανάτους τους τιμωρηθούν.

Την Παρασκευή και το Σάββατο, στρατιώτες άνοιξαν πυρ και σκότωσαν έξι διαδηλωτές κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά της Ινδικής κατοχής. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι «οι Ινδικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών».

Στη Ναραμπάλ, στα προάστια της Σριναγκάρ, ένας νέος σκοτώθηκε το Σάββατο από πυρά των υπηρεσιών ασφαλείας. Η αστυνομία υποστήριξε ότι άνοιξε πυρ αντιδρώντας διότι κάποιος πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο, αλλά κάτοικοι έκαναν λόγο περί προσπάθειας «συγκάλυψης».

Οι εντάσεις στο Κασμίρ ξεκίνησαν την 11η Ιουνίου, όταν ένας έφηβος διαδηλωτής δολοφονήθηκε από αστυνομικούς. Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν έχουν δολοφονηθεί 57 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους νεαροί άνδρες και έφηβοι.