Πανευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης κατά της λιτότητας έχουν ανακηρύξει τη σημερινή τα ευρωπαϊκά συνδικάτα. Καλώντας σε γενική απεργία στην Ισπανία και σε μεγάλη ευρω-διαδήλωση στις Βρυξέλλες, τα συνδικάτα επιδιώκουν την κινητοποίηση ολόκληρης της Ευρώπης κατά της λιτότητας, που ακολούθησε την κρίση του δημοσιονομικού χρέους.

Ads

Την πρωτοβουλία ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ΕΣΣ), η οποία υπολογίζει ότι στην πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκεντρώθηκαν 100.000 διαδηλωτές που έχουν φθάσει από 30 χώρες για να φωνάξουν «όχι στη λιτότητα». Ο αριθμός ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ευρωπαϊκών συνδικάτων, τα οποία ανέμεναν η κινητοποίηση αυτή να αποτελέσει τη σημαντικότερη διαδήλωση του είδους από τον Δεκέμβριο 2001, όταν η ΕΣΣ είχε κινητοποιήσει 80.000 ανθρώπους στις Βρυξέλλες για να ζητήσουν «περισσότερο κοινωνική Ευρώπη».

Στόχος των συνδικάτων είναι να στείλουν ένα μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρουσίασε σήμερα τα σχέδιά της για την επιβολή προστίμου στις χώρες της ευρωζώνης που δεν περιορίζουν με αρκετά ταχείς ρυθμούς το χρέος τους ή έχουν υπερβολικές δαπάνες. Αλλά και στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συναντώνται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Μετά την έναρξη της κρίσης του δημοσιονομικού χρέους, που έπληξε το ευρώ φέροντας στο φως τις δημοσιονομικές παρεκτροπές, στην αρχή της Ελλάδας και στη συνέχεια μιας σειράς άλλων χωρών, οι περισσότερες κυβερνήσεις ελπίζουν να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους με περιοριστικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις, όπως στον τομέα των συντάξεων.

Ads

«Η λιτότητα είναι της μόδας. Είναι παρούσα παντού» υπογραμμίζει ο Τζον Μονκς, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων μήνυμά του στο διαδίκτυο. «Σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν σημαντικές περικοπές στις δημοσιονομικές τους δαπάνες, σε μία στιγμή που η οικονομία βρίσκεται πολύ κοντά στην ύφεση και είναι βέβαιο ότι η οικονομία να εισέλθει σε ύφεση εξαιτίας αυτών των πληγμάτων» προειδοποιεί.

Η ανησυχίες αφορούν ιδιαιτέρως την Ισπανία, όπου, υπό την πίεση της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η κυβέρνηση μείωσε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, πάγωσε τις συντάξεις, έθεσε τέλος σε ορισμένα κοινωνικά επιδόματα και αναμόρφωσε την αγορά εργασίας.

Η γενική απεργία που κήρυξαν τα συνδικάτα στην Ισπανία παρέλυσε τη χώρα, ενώ στη διάρκεια των διαδηλώσεων προκλήθηκαν ταραχές, με συνέπεια η αστυνομία να κάνει περισσότερες από 100 συλλήψεις. Οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι στην απεργία συμμετείχε το 74% των εργαζομένων, αλλά το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι από την κινητοποίηση υπήρξαν «περιορισμένες συνέπειες».

Στη διάρκεια των διαδηλώσεων στη Βαρκελώνη, μέλη οργανώσεων κατά της παγκοσμιοποίησης συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 40 διαδηλωτές.

Επεισόδια έγιναν και στην είσοδο μίας αεροπορικής βιομηχανίας κοντά στη Μαδρίτη, όπου τραυματίστηκαν 9 άτομα. Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν επίσης ότι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ στον αέρα στην πόλη Χετάφε. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι διενεργείται έρευνα για το περιστατικό.

Η πρώτη συνδικαλιστική συνομοσπονδία της Πορτογαλίας (CGTP) προσκείμενη στο Κομουνιστικό Κόμμα, διοργάνωσε διαδηλώσεις στη Λισαβόνα και στο Πόρτο. Στην Πολωνία, αρκετές χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν στη Βαρσοβία για να ζητήσουν εργασιακή ασφάλεια και να καταδικάσουν τις μειώσεις μισθών. Μέλη του εργατικού σωματείου Αλληλεγγύη και της πανπολωνικής Συμμαχίας Εργατικών Συνδικάτων διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα με το σύνθημα «Όχι στις μειώσεις μισθών! Ναι στην εργασιακή ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη!». Άλλες διαδηλώσεις έλαβαν χώρα στην Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Σερβία και τη Λετονία.

Σε όλες τις χώρες οι διεκδικήσεις είναι παρόμοιες: η υποστήριξη της ανάπτυξης, να μην πληρώσουν οι μισθωτοί τα σφάλματα του χρηματοπιστωτικού τομέα. «Οι υπεύθυνοι για την κρίση, οι τράπεζες, οι χρηματιστηριακές αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης, που έσπευσαν να καλέσουν σε βοήθεια τα κράτη και τους κρατικούς προϋπολογισμούς, θέλουν σήμερα να υποχρεώσουν τους εργαζόμενους να πληρώσουν το κόστος του χρέους που οι ίδιοι δημιούργησαν» κατήγγειλε ο Ζαν-Κλοντ Μαγί, γενικός γραμματέας του γαλλικού συνδικάτου Force Ouvriere. Στη Γαλλία νέες συγκεντρώσεις διοργανώνονται το Σάββατο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μεταρρύθμιση των συντάξεων.

«Θα συνεχίσουμε την εκστρατεία αυτή, θα αγωνισθούμε για την ανάπτυξη, θα αγωνισθούμε για τις θέσεις απασχόλησης, για να προστατεύσουμε την κοινωνική Ευρώπη» προειδοποιεί ο Τζον Μονκς της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης και στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η ΑΔΕΔΥ συμμετέχει στην Πανευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης με τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στην πλατεία Κλαυθμώνος, το απόγευμα της Τετάρτης. Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν, επίσης, πορεία και παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΕΕ στην οδό βασ.Σοφίας. Στο συλλαλητήριο συμμετέχει και η ΓΣΕΕ, ενώ στάσεις εργασίας έγιναν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ειδικότερα, οι συρμοί του Μετρό, του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου (ΗΣΑΠ) και του τραμ παρέμειναν ακινητοποιημένοι από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 16:00 το απόγευμα. Τα μπλε λεωφορεία (ΕΘΕΛ) και τα τρόλεϊ δεν πραγματοποίησαν δρομολόγια από τις 11:00 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα. Οι συρμοί του Προαστιακού Σιδηροδρόμου δεν κινήθηκαν από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 17:00 το απόγευμα. Πεντάωρη στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε και στον ΟΣΕ από τις 12:00 έως τις 17:00.

Στο συλλαλητήριο των ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, στις 10:00 το πρωί, πραγματοποιήθηκε από συνδικαλιστικά στελέχη του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βασ. Σοφίας 2 – Αθήνα). Το προεδρείο της ΓΣΕΕ και συνδικαλιστικά της στελέχη επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας εκφράζοντας την αντίθεση των εργαζομένων και των πολιτών στις αντεργατικές, αντικοινωνικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές των ηγετών της Eυρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιούν τα σωματεία των συγκοινωνιών, μαζί με την ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών και άλλες ομοσπονδίες, στην πλατεία Κοτζιά συμμετέχει και το πανελλήνιο συντονιστικό όργανο του κινήματος «δεν πληρώνουμε διόδια».

Και το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών κάλεσε τα μέλη του σε 3ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη από τις 09:00 έως τις 12:00 το μεσημέρι και σε συμμετοχή στα κατά τόπους συλλαλητήρια.