Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα, Τρίτη ακολουθεί η συνεδρίαση του Ecofin με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών των κρατών μελών της ΕΕ να συνέρχονται για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής (24-25 Μαρτίου 2011).

Ads

«Γενικά αισιόδοξος» δήλωσε στις Βρυξέλλες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δίνοντας με τις δηλώσεις του έμφαση στην άνευ προηγουμένου μείωση του ελληνικού ελλείμματος κατά 6% σε ετήσια βάση το 2010, και τον σωστό δρόμο που ακολουθεί η Ελλάδα για τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων. Αν και η Ελλάδα δεν είναι στην ατζέντα των συζητήσεων του Ecofin, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα επιχειρηματολογήσει σχολιάζοντας την τελευταία έκθεση της Τρόικα που είναι θετική για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου.

Σχετική ήταν και η δήλωση της Γαλλίδας Υπουργού Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, που είπε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, αυτή οδηγεί στους ιδιώτες επενδυτές.

Τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, όσο και ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπέι, σχετικά με το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που προτείνει ο γαλλογερμανικός άξονας δήλωσαν ότι θα συζητηθεί σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις 11 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Όπως έγινε γνωστό, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, θα συναντηθεί πριν στις 22 Φεβρουαρίου με την Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Ads

Πάντως σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου του Ecofin που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συμφωνήσουν την Τρίτη σε ορισμένες από τις προτάσεις που περιλαμβάνει το γαλλογερμανικό «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» για την Ευρωζώνη.

Οι υπουργοί Οικονομικών θα στηρίξουν τις προτάσεις που κατέθεσε η Κομισιόν στις 4 Φεβρουαρίου, οι οποίες είναι παρόμοιες με τη δέσμη μέτρων που προωθούν το Παρίσι και το Βερολίνο, όπως αναφέρεται στο κείμενο. Γαλλία και Γερμανία ζητούν το πακέτο να συμπεριλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών. Επιπλέον να κατοχυρωθούν στις εθνικές νομοθεσίες πλαφόν χρέους, να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης «ανάλογα με τα δημογραφικά» δεδομένα, να καταργηθεί η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών και να καθιερωθούν ενιαίοι μηχανισμοί αντιμετώπισης των κρίσεων για τις τράπεζες. Ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων αναμένεται να συμφωνηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Μαρτίου.

Αναλυτικά η ατζέντα του Ecofin

Στον απόηχο της χθεσινής απόφασης του Eurogroup για διπλασιασμό των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (European Stability Mechanism ESM) στα 500 δισ. ευρώ οι υπουργοί Οικονομικών των «27» κρατών μελών θα εξετάσουν σήμερα ζητήματα σχετικά με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, τη σύσφιγξη της οικονομικής διακυβέρνησης και τη φορολογική συνεργασία.

Το Ecofin θα εξετάσει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνηση. Η συζήτηση αυτή θα προετοιμάσει το έδαφος για τις διαβουλεύσεις που θα λάβουν χώρα στο Ecofin του Μαρτίου, το οποίο προσβλέπει στην επίτευξη συμφωνίας γενικού προσανατολισμού επί των προτάσεων.

Ακόμη, θα συζητηθούν θέματα σχετικά με τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές κατευθύνσεις και η κατάρτιση των Προγραμμάτων Σταθερότητας και Σύγκλισης και των Εθνικών Προγραμμάτων Μεταρρυθμίσεων. Εκ νέου θα τονισθεί πως για όλα τα κράτη μέλη – και κυρίως για την Ελλάδα- προέχει η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, με την ανακοίνωση και την εφαρμογή αξιόπιστων και λεπτομερών σχεδίων εξυγίανσης, τα οποία απαιτούν στις περισσότερες περιπτώσεις ετήσιες διαρθρωτικές δημοσιονομικές προσαρμογές μεγαλύτερες από το 0,5% του ΑΕΠ.

Θα τονισθεί πως η δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να συνοδεύεται από μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην εξασφάλιση βιώσιμων και κατάλληλων συνταξιοδοτικών συστημάτων, κυρίως με την αύξηση της πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης και με καλύτερη ευθυγράμμιση της ηλικίας συνταξιοδότησης και των συνταξιοδοτικών παροχών με τις αλλαγές στο προσδόκιμο ζωής.

Επίσης, το σημερινό Ecofin θα αξιολογήσει τις δράσεις που ανέλαβαν η Βουλγαρία, η Δανία, η Κύπρος και η Φινλανδία, στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

Τέλος, θα εξετασθεί η τροποποίηση της Οδηγίας 2003/48/ΕΚ για τη φορολόγηση των αποταμιεύσεων, η οποία στοχεύει στη μείωση της φοροαποφυγής – να εξασφαλιστεί η φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων που συνήθως διοχετεύονται μέσω επενδυτικών εργαλείων που δεν φορολογούνται – και θα γίνει συζήτηση προσανατολισμού για το θέμα της σύναψης συμφωνιών με τρίτες χώρες για την καταπολέμηση της απάτης και την ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας.