Αναβρασμός επικρατεί στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό εξαιτίας του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας (ESM), σύμφωνα με την FT Deutschland. Η εφημερίδα μάλιστα βλέπει ορατό και τον κίνδυνο απώλειας της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας καθώς πολλοί βουλευτές τόσο του χριστιανοδημοκρατικού (CDU) όσο και του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) φέρονται να εκφράζουν αντιδράσεις σε σχέση με το μηχανισμό. Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα «Die Welt» κάνει λόγο για σοβαρές διαφωνίες εντός του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού αναφορικά με το ζήτημα μιας ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας.

Ads

Ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών, Klaus-Peter Wilsch, ανακοίνωσε ανοιχτά την αντίθεσή του στον ESM και έκανε λόγο για περίπου 40 βουλευτές που είναι έτοιμοι να κάνουν το ίδιο. Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, Γιώργος Χατζημαρκάκης, υποστήριξε ότι η πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού απειλείται. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι με τη στήριξη των σοσιαλιστών (SPD) και των Πράσινων θα υπάρξει πλειοψηφία για τον μηχανισμό.

Ενδεχόμενη απώλεια της πλειοψηφίας θα σήμαινε πάντως σοβαρή ψήφο δυσπιστίας στην κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ και θα αποτελούσε πλήγμα για τον κυβερνητικό της συνασπισμό. Έχοντας 331 βουλευτές βέβαια στη γερμανική Βουλή (Bundestag), τα κόμματα των χριστιανοδημοκρατών (CDU), της Χριστιανο-κοινωνικής Ένωσης(CSU) και των Φιλελευθέρων (FDP) διαθέτουν πλειοψηφία 20 ψήφων. Ωστόσο, υπάρχουν ήδη εντός του FDP περισσότεροι από 10 βουλευτές, που απορρίπτουν τις αποφάσεις των κυβερνήσεων για τη σταθεροποίηση του ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία για τη νομοθεσία σχετικά με τον ESM θα διεξαχθεί το φθινόπωρο.

Οι Γερμανοί βουλευτές που αντιδρούν επικρίνουν, από πλευρά τους το γεγονός ότι, όσον αφορά τον ESM, δεν προβλέπεται μέχρι τώρα ουσιαστικό δικαίωμα συναπόφασης για τη γερμανική βουλή. «Η Μέρκελ προτίθεται απλώς να «συμβουλευτεί» τους βουλευτές, αν παραστεί ανάγκη άμεσης βοήθειας για ένα κράτος της Ευρωζώνης» επισημαίνει η FT Deutschland.

Ads

Την ίδια ώρα, οι βουλευτές των Φιλελευθέρων απαιτούν πριν από κάθε «επιχείρηση διάσωσης» να ζητείται τουλάχιστον η έγκριση της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής. «Χωρίς πραγματική κοινοβουλευτική συμμετοχή δεν θα υπάρξει πλειοψηφία στον κυβερνητικό συνασπισμό» δηλώνουν μέλη της ηγεσίας του FDP. Μάλιστα ο φιλελεύθερος βουλευτής, Frank Schäffler προχώρησε ένα βήμα παραπάνω. Έχει ήδη συντάξει ψήφισμα, το οποίο θα κατεβάσει στο συνέδριο του κόμματος το Μάιο, στο οποίο απορρίπτει το μηχανισμό και ζητά αναδιάρθρωση του χρέους των κρατών της Ευρωζώνης με προβλήματα ρευστότητας. «Αν πετύχουμε πλειοψηφία εντός του κόμματος, τότε το FDP δεν θα συνεχίσει να πορεύεται όπως έκανε έως τώρα» προειδοποίησε ο Γερμανός βουλευτής εκτιμώντας μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή δεν βλέπει να υπάρχει πλειοψηφία για τον ESM εντός του κυβερνητικού συνασπισμού.

Οι αντιδράσεις των Φιλελευθέρων είναι μεγαλύτερες απ’ αυτές των Χριστιανοδημοκρατών, ωστόσο και στο εσωτερικό του CDU υπάρχουν αντιδράσεις και επικρατεί ανησυχία. «Θα υπάρξει σημαντικός αριθμός αρνητικών ψήφων» υποστηρίζουν αρκετοί βουλευτές. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Christoph Steegmans, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση, η οποία ενδιαφέρεται για μια ευρεία πλειοψηφία, θα καταφέρει να άρει πολλές επιφυλάξεις.

Σε άλλο άρθρο της εφημερίδας FT Deutschland επισημαίνεται πάντως ότι οι περισσότεροι από τους βουλευτές που αντιδρούν γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι στο τέλος, μετά από κάποιες «καλλωπιστικές διορθώσεις για το δικαίωμα συναπόφασης», θα συμφωνήσουν για την εφαρμογή του ESM προκειμένου να μην απειληθεί το ευρώ.

«Ωστόσο, οι αντιρρήσεις των βουλευτών είναι σημαντικές» υπογραμμίζει το άρθρο, τονίζοντας ότι θέτουν τα σωστά ερωτήματα, έστω κι αν οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν τις απαντήσεις. «Ένα από αυτά τα ερωτήματα είναι: Για πόσο ακόμα θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης της ευρω-διάσωσης;…Ο αυξανόμενος σκεπτικισμός δεν σημαίνει πια αχαλίνωτο λαϊκισμό. Αντιθέτως, με λαϊκισμό ενεργούν όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να δώσουν απλές απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά. Ούτε η γρήγορη αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας ούτε η επιστροφή στο γερμανικό μάρκο θα αποτελούσαν για τη Γερμανία φθηνές εναλλακτικές λύσεις» αναφέρει η FT Deutschland.

«Η Γερμανία χρειάζεται μια δημόσια συζήτηση για την ευρω-διάσωση. Ένας μόνιμος μηχανισμός σαν τον ESM, που μπορεί να σταθεροποιήσει χώρες σε κρίση, παραμένει απολύτως απαραίτητος και η προληπτική δράση του δεν πρέπει να αποδυναμωθεί από ενδεχόμενες κοινοβουλευτικές επιφυλάξεις. Αυτό όμως μόνο του δεν φτάνει. Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει να ξανασκεφτούν τις αντιρρήσεις τους για ένα haircut του χρέους της Ελλάδας που θα πρέπει να γίνει αν είναι δυνατόν οικειοθελώς και με καλό σχεδιασμό, για να μη συμπαρασύρει και την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Αν η γερμανική Βουλή δρομολογήσει αυτή την αλλαγή σκέψης, τότε άξιζε η εξέγερση» καταλήγει.

Το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους διχάζει την γερμανική κυβέρνηση

Διαφωνίες εντός του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού εντοπίζονται πάντως και αναφορικά με το ζήτημα μιας ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης χρέους της Ελλάδας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Die Welt».

Από τη μια πλευρά, ο ειδικός επί των οικονομικών θεμάτων του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Klaus-Peter Flosbach τάχθηκε κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με παράλληλη παραίτηση των ιδιωτών πιστωτών από μέρος των απαιτήσεών τους και υποστήριξε ότι στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί πρόωρα. «Με μια αναδιάρθρωση χρέους δεν θα επιτύχουμε το στόχο μας καλύτερα, ταχύτερα ή οικονομικότερα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στον αντίποδα, ο ειδικός επί ευρωπαϊκών θεμάτων των Φιλελεύθερων (FDP) Oliver Luksic τάχθηκε υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, με το επιχείρημα ότι «μόνο όταν τα ελληνικά χρέη γίνουν ανεκτά, θα καταστεί εφικτή η αποπληρωμή τους». «Διαφορετικά, το μόνο που θα καταφέρναμε», όπως είπε, είναι «να ρίχνουμε καλό χρήμα πάνω σε κακό χρήμα. Μόνον η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους δεν επαρκεί. Μειώσεις επιτοκίων ή ένα haircut του χρέους φαίνεται ότι αποτελούν τη μοναδική, ευκαιρία για να μπουν οι Έλληνες ξανά σε πορεία ανάπτυξης».

Η γερμανική κυβέρνηση παίρνει αποστάσεις για τα περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους «Irish Times» η γερμανική κυβέρνηση παίρνει αποστάσεις από τα πρόσφατα σχόλια οικονομικών συμβούλων της, που υποστήριξαν ότι η Ελλάδα χρειάζεται να προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους για να εξέλθει από την κρίση.

Συγκεκριμένα, ένας εκ των πέντε ‘σοφών’ οικονομολόγων που συμβουλεύουν την Καγκελάριο Μέρκελ, δήλωσε πρόσφατα ότι «η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει από αυτή την κατάσταση εάν δεν προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της». «Μια αναδιάρθρωση δεν είναι απαραίτητα καταστροφική προκαλώντας απώλειες στους επενδυτές. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις, όπως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου ή επαναγορά του από Ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Σε αυτή την περίπτωση θα μετριάζονταν πολύ οι απώλειες των επενδυτών» υποστήριξε. Σε αντίστοιχες δηλώσεις προχώρησε κι έτερος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης.

Πάντως ερωτηθείς σχετικά ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Steegmans, για τις εν λόγω απόψεις υποστήριξε ότι «είναι απαραίτητο να στηρίξουμε τις μέχρι τώρα αποφάσεις μας και να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη στις αγορές, χωρίς να κινδυνολογούμε με εικασίες. Οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί».