Ανάμεσα στα πολλά ζητήματα που κινούν τις μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους της Τουρκίας, έχει πια πρωταγωνιστική θέση η λαϊκή απαίτηση για την γυναικεία χειραφέτηση και απελευθέρωση. 

Ads

Οι γυναίκες που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις, οι οποίες έρχονται από πολλά διαφορετικά κοινωνικά και οικονομικά στρώματα, έχουν έναν κοινό στόχο: την ανατροπή του βαθιά ριζωμένου πατριαρχικού συστήματος, το οποίο επιβάλει τον δικό του «ηθικό κώδικα» στον γυναικείο πληθυσμό της χώρας, όπως σημειώνεται στο πρακτορείο Inter Press Service (IPS).
 
Η μαζική αυτή απαίτηση, έχει ως αφορμή μια νομοθεσία που προτάθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Υγείας της χώρας, σύμφωνα με την οποία θα μπουν όρια στην πώληση ενός κοινού αντισυλληπτικού φαρμάκου, του γνωστού ως «Το χάπι της επόμενης μέρας». Σε περίπτωση που περάσει ο νόμος, το φάρμακο αυτό θα δίνεται στα φαρμακεία μόνο με συνταγή γιατρού.
 
Φεμινιστές και οργανισμοί για τα γυναικεία δικαιώματα, σύμφωνα με το IPS, υποστηρίζουν πως η νομοθεσία αυτή είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλλει συντηρητικά και παραδοσιακά γυναικεία πρότυπα. Παράλληλα, όσες γυναίκες αποκλίνουν από το μοντέλο αυτό, θα στιγματίζονται κοινωνικά.
 
Πρέπει να σημειωθεί, πως η πρακτική γνωστοποίησης από γιατρούς δεν συνηθίζεται στην Τουρκία με τα κοινά φάρμακα. Η εφαρμογή της νομοθεσίας θα αναγκάσει πολλές γυναίκες να μην αγοράσουν το χάπι αφού θα έχει χαθεί η εχεμύθεια της διαδικασίας. Έτσι, πολλές γυναίκες θα υιοθετούν αναγκαστικά ένα πιο συντηρητικό πρότυπο.
 
Ενώ ο αριθμός των γυναικών που χρησιμοποιεί το «χάπι της επόμενης μέρας» είναι σημαντικός (αγγίζει το 34% σε νυν και πρώην παντρεμένες), η εφαρμογή του νόμου θα περιορίσει την σεξουαλική  ζωή  και ανεξαρτησία πολλών γυναικών.
 
Το υπουργείο Υγείας δηλώνει από την πλευρά του πως η νέα νομοθεσία θα μειώσει τις καταχρήσεις του φαρμάκου και τις περιπτώσεις ορμονικής δυσλειτουργίας που μπορεί να προξενήσει το χάπι.

Πράγματι, όπως δηλώνει μια διαδηλώτρια ανώνυμα στο IPS, το χάπι της είχε προκαλέσει παρενέργειες. Η ίδια προσθέτει ωστόσο, ότι είναι δικαίωμα της γυναίκας να παίρνει αποφάσεις ενώ η νομοθεσία έχει ως στόχο να αποτρέπει ανύπαντρες γυναίκες από το να συνάπτουν ερωτικές σχέσεις.

Σημειώνεται ότι πριν από ένα χρόνο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε ζητήσει την μείωση του χρόνου μέχρι τον οποίο μια γυναίκα μπορεί να κάνει έκτρωση, από 10 σε 8 εβδομάδες. Είχε παράλληλα δηλώσει πως «δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην θανάτωση ενός εμβρύου και ενός γεννημένου ανθρώπου».
 
Ανεξάρτητα από την χρησιμότητα ή όχι του φαρμάκου, η ιστορία με το χάπι, ήταν η αφορμή με την οποία οι διαδηλώσεις στην Τουρκία πρόσθεσαν στην ατζέντα τους την ανατροπή του πατριαρχικού και σεξιστικού ηθικού κώδικα που χαρακτηρίζει ένα μεγάλο μέρος της Τούρκικης πραγματικότητας, και την εγκαθίδρυση μιας κοινωνίας στην οποία η γυναίκα μπορεί να απολαμβάνει κοινωνική ισότητα και σεξουαλική ανεξαρτησία.
 
Μένει να αποφασιστεί το αν η κυβέρνηση θα υπερψηφίσει την νομοθεσία ή θα υπακούσει στην θέληση περισσότερων από 1,5 εκατομμυρίων διαδηλωτριών.

Ads