Την απαγόρευση της μπούρκας και του νικαμπ υπερψήφισε (246 υπέρ και 1 κατά) οριστικά το γαλλικό κοινοβούλιο, ύστερα από τη διαδικασία που ολοκληρώθηκε στη Γερουσία. Ο νόμος απαγορεύει τη χρήση του ισλαμικού πέπλου που καλύπτει το σώμα σε δημόσιους χώρους, και η απαγόρευση αυτή θα τεθεί σε ισχύ την άνοιξη του 2011.

Ads

Η Γαλλία γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προχωρά σε καθολική απαγόρευση. Παρόμοιο μέτρο αναμένεται να υιοθετηθεί και από το Βέλγιο. Σημειώνεται ότι η μπουρκα φοριέται από 2000 γυναίκες περίπου.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό νόμο απαγορεύεται το νικάμπ ή η μπούρκα σε δημόσιο χώρο, όπως καταστήματα, μέσα μαζικής μεταφοράς, πάρκα, καφετέριες, σχολεία, νοσοκομεία κλπ.

Ο νόμος προβλέπει για τους «παραβάτες» πρόστιμο 150 ευρώ. Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ την άνοιξη του 2011. Επιπλέον, κάθε άτομο που θα υποχρεώνει μια γυναίκα να καλύπτεται με νικάμπ ή μπούρκα μπορεί να καταδικαστεί σε ένα έτος φυλάκισης και πρόστιμο 30.000 ευρώ.

Ads

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο, είχε εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με τη γενικευμένη απαγόρευση του πλήρους πέπλου, συνιστώντας να το περιορίσουν σε ορισμένους δημόσιους χώρους.