Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Λι Μιου-Μπακ δήλωσε σήμερα πως η Βόρεια Κορέα πρόκειται να «πληρώσει το τίμημα» της πρόσφατης επίθεσής της κατά της νήσου Γιονπιονγκ, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο στρατιωτών και δύο πολιτών.

Ads

Ο πρόεδρος του Νότου της Κορεατικής Χερσονήσου τόνισε πως αισθάνεται ότι φέρει προσωπική ευθύνη που δεν κατόρθωσε να προστατεύσει τους πολίτες από την επίθεση του βορειοκορεατικού πυροβολικού την περασμένη εβδομάδα, που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερα άτομα, και προειδοποίησε την Πιονγκγιάνγκ ενάντια σε όποια μελλοντική της πρόκληση.

«Δεν μπορώ να εμποδίσω τον εαυτό μου να μην εκφράσει τον θυμό του απέναντι στην ωμότητα του καθεστώτος του Βορρά», τόνισε ο Λι σε ομιλία του, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. «Εφεξής ο πληθυσμός της χώρας μας γνωρίζει πως κάθε είδους επιπλέον ανοχή, ή υπομονή (απέναντι στην Πιονγκιάνγκ) δεν πρόκειται να καταλήξει παρά σε περισσότερες και πιο σημαντικές προκλήσεις», τόνισε.

Η βόρεια Κορέα από την πλευρά της επιμένει να καταγγέλλει ως «εγκληματικές» τις κοινές αεροναυτικές ασκήσεις των ΗΠΑ και της Ν. Κορέας στην Κίτρινη Θάλασσα. «Η Κίτρινη Θάλασσα βρίσκεται στο χείλος του πολέμου», μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA, αναφερόμενο στις «στρατιωτικές προκλήσεις» που κατ’ αυτό συνιστούν τα αεροναυτικά γυμνάσια: «ακόμη μία σοβαρή στρατιωτική πρόκληση εναντίον μας από την πλευρά των ΗΠΑ και των νοτιοκορεατών εχθρών μας».

Ads

«Είναι εγκληματικό από την πλευρά της Νοτίου Κορέας και των ΗΠΑ να διοργανώνουν στρατιωτικά γυμνάσια μεγάλης κλίμακος σε ένα τόσο κρίσιμης σημασίας σημείο, τα οποία ενδέχεται να φέρουν την κατάσταση σε εκρηκτικό στάδιο», τονίζεται στο βορειοκορεατικό ανακοινωθέν. Οι κοινές ασκήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν την ερχόμενη Τετάρτη.

Χθες, η Κίνα ζήτησε επείγουσες συνομιλίες, ενώ το νοτιοκορεατικό υπουργείο Άμυνας κάλεσε την Κυριακή τους δημοσιογράφους να εγκαταλείψουν το νησί το οποίο δέχθηκε επίθεση από τη Βόρεια Κορέα την περασμένη Τρίτη.