Η Βρετανική κυβέρνηση, απέλασε τον επιτετραμμένο και τους διπλωμάτες του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι στη χώρα και αναγνώρισε επίσημα τους Λίβυους αντικαθεστωτικούς, τους οποίους κάλεσε να στελεχώσουν τη λιβυκή πρεσβεία στο Λονδίνο, στέλνοντας στον Καντάφι το μήνυμα πως «η νομιμότητά του έχει φτάσει στο τέλος της».

Ads

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ουίλιαμ Χέιγκ ανακοίνωσε την απέλαση των διπλωματών του καθεστώτος Καντάφι και την αναγνώριση του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, πολιτικού οργάνου των αντικαθεστωτικών, ως μόνη νόμιμη αρχή της Λιβύης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Προσκαλούμε το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο να διορίσει νέο Λίβυο διπλωματικό απεσταλμένο για να αναλάβει την πρεσβεία της Λιβύης στο Λονδίνο» δήλωσε ο Ουίλιαμ Χέιγκ.

«Η απόφαση αυτή αντανακλά την αυξανόμενη νομιμοποίηση του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, την ικανότητά του και την επιτυχία του να προσεγγίσει τους Λίβυους σε όλη τη χώρα» τόνισε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας και πρόσθεσε πως η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει τρόπους να αποδεσμεύσει πόρους για να υποστηρίξει τους εξεγερμένους, τηρώντας έτσι μία ακόμη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ads

«Μετά από αίτημα της Arabian Gulf Oil Company το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να καταστήσει διαθέσιμους πόρους ύψους 91 εκατ. λιρών που βρίσκονται στη χώρα», ανέφερε ο Χέιγκ.

«Η εταιρεία αυτή λειτουργεί υπό τον έλεγχο του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου και έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι δραστηριότητές τους δεν θα ωφελήσουν οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο ή νομική οντότητα υπόκειται στις κυρώσεις (του ΟΗΕ)» πρόσθεσε.

«Θα δώσουμε άδειες για τη χρήση των δεσμευμένων πόρων (της AGOCO) για να καλυφθούν βασικές ανάγκες στη Λιβύη» είπε ο Χέιγκ, σημειώνοντας πως τα μέτρα αυτά σχεδιάζονται κατά τρόπο ώστε η Βρετανία να παράσχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρακτική βοήθεια στους εξεγερμένους.

Παρόλες τις εξελίξεις, ο Ουίλιαμ Χέιγκ διέψευσε ότι η θέση της Βρετανίας έχει μεταβληθεί υπέρ της προσπάθειας ανατροπής και απομάκρυνσης του Καντάφι από τη χώρα, μετά την δήλωσή του νωρίτερα τον Ιούλιο πως θα μπορούσε να επιτραπεί στο Λίβυο ηγέτη να παραμείνει στη χώρα του στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για τον τερματισμό της εμφύλιας σύρραξης.

«Η καλύτερη λύση θα ήταν να φύγει, αλλά εναπόκειται στο λιβυκό λαό να αποφασίσει» για την τύχη του, είπε ο κος Χέιγκ και εξέφρασε την ευχή το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο να τιμήσει τις υποσχέσεις του να καταστήσει τη Λιβύη μια «πιο ανοικτή και δημοκρατική» χώρα.