Νέο στρατηγικό δόγμα για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ παρουσιάστηκε σήμερα, με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να δηλώνει τη διάθεση να απομακρυνθεί από την πολιτική του προληπτικού πολέμου που ακολούθησε η κυβέρνηση Μπους, η οποία είχε καταστήσει ύψιστη προτεραιότητα της τον λεγόμενο, κατά Τζορτζ Μπους, «αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Ads

Η αμερικανική κυβέρνηση σπεύδει πάντως να ξεκαθαρίσει πως ο στόχος αντιμετώπισης της Αλ Κάιντα παραμένει. «Θα εξακολουθούμε να επιδιώκουμε την απονομιμοποίηση της τρομοκρατίας και την απομόνωση όσων προσφεύγουν σε αυτήν. Δεν πρόκειται για έναν παγκόσμιο πόλεμο εναντίον μιας τακτικής – της τρομοκρατίας- ή εναντίον μιας θρησκείας- του Ισλάμ», αναφέρει το κείμενο.

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον ενός συγκεκριμένου δικτύου- της Αλ Κάιντα- και των τρομοκρατών που συνδέονται με αυτήν, οι οποίοι καταβάλλουν προσπάθειες να επιτεθούν εναντίον των ΗΠΑ, των συμμάχων και των εταίρων τους» τονίζεται στο κείμενο.

Το νέο στρατηγικό δόγμα, δομημένο σε έγγραφο 52 σελίδων, δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση Ομπάμα. Υιοθετεί το σχήμα της διαφύλαξης της ασφάλειας των ΗΠΑ όσο διεξάγει πολέμους σε δύο μέτωπα, στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και προτάσσει ως αναγκαιότητα τον συνδυασμό της διπλωματικής δραστηριότητας και της οικονομικής πειθαρχίας με τη στρατιωτική ισχύ για τη διαφύλαξη της οποίας δεσμεύεται.

Ads

Προς το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα προτείνεται μια «σαφής επιλογή», ανάμεσα στον διάλογο και την απομόνωση, σχετικά με τα πυρηνικά τους προγράμματα. «Οι δύο χώρες έχουν μπροστά τους μια σαφή επιλογή», αναφέρεται στο κείμενο, που καλεί την Πιονγκγιάνγκ να εξαλείψει τα πυρηνικά της όπλα και την Τεχεράνη να εκπληρώσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα. «Εάν αγνοήσουν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις, θα χρησιμοποιήσουμε πολλαπλά μέσα για να ενισχύσουμε την απομόνωσή τους και να διασφαλίσουμε ότι θα συμμορφωθούν προς τους διεθνείς κανόνες μη διάδοσης, των πυρηνικών όπλων».

Η κυβέρνηση Ομπάμα δείχνει να προσανατολίζεται στην επέκταση της συνεργασίας πέρα από τους παραδοσιακούς της συμμάχους με αναδυόμενες δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ινδία. «Τα βάρη του νέου αιώνα δεν μπορούν να πέσουν μόνο στους ώμους των ΗΠΑ» γράφει στην εισαγωγή του εγγράφου ο πρόεδρος Ομπάμα αναγνωρίζοντας ότι η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και η ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα αποτελεί μία από τις κύριες προτεραιότητες στον τομέα της εθνικής ασφάλειας.

Επί τούτου, προτείνεται καταμερισμός των διεθνών ευθυνών. Χαρακτηριστικά, στο κείμενο αναφέρεται η ανάγκη ενίσχυσης των διεθνών οργάνων και της συλλογικής δράσης για την εξυπηρέτηση κοινών συμφερόντων, όπως η αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού, η πρόληψη της διασποράς των πυρηνικών όπλων, η διασφάλιση των πυρηνικών πρώτων υλών, η εξασφάλιση ισορροπημένης και αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης και η εξεύρεση λύσεων μέσω της συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.