Ads

Το υπερσυντηρητικό κίνημα Tea Party σημείωσε σημαντικές νίκες έναντι παραδοσιακών υποψηφίων των Ρεπουμπλικάνων στις προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη των υποψηφίων στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Η εξέλιξη αυτή, καθώς και άλλες ανάλογες επιτυχίες «ανταρτών», απειλούν τώρα τις φιλοδοξίες των Ρεπουμπλικανών για ανάκτηση της πλειοψηφίας στη νομοθετική εξουσία στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Η υποψήφια του Tea Party Κριστίν Ο’Ντόνελ κέρδισε το βετεράνο βουλευτή – με εννέα θητείες στο βιογραφικό του- Μάικ Κασλ στις προκριματικές για τον υποψήφιο για τη Γερουσία στο Ντέλαγουερ. Στο Ντέλαγουερ, η νίκη της Ο’Ντόνελ θεωρείται πλήγμα για τους Ρεπουμπλικάνους, καθώς αν κέρδιζε ο μετριοπαθής Κασλ, αναμενόταν ότι θα επικρατούσε με διαφορά έναντι του υποψηφίου των Δημοκρατικών το Νοέμβριο.

«Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Ντέλαγουερ επέλεξαν μία εξτρεμίστρια της δεξιάς που δεν έχει επαφή με τις αξίες του Ντέλαγουερ», όπως είπε ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ρόμπερτ Μενέντεζ. «Ο λαός του Ντέλαγουερ αποφάσισε», δήλωσε η ίδια η Ο’Ντόνελ: «Τέλος στην πολιτική όπως την είχαμε συνηθίσει».

Την ίδια στιγμή στη Νέα Υόρκη, ο Καρλ Παλαντίνο, που είχε τη στήριξη του Tea Party, επικράτησε έναντι της πιο παραδοσιακής επιλογής των Ρεπουμπλικάνων, του πρώην βουλευτή Ρικ Λάτσιο. Θα αντιμετωπίσει στις εκλογές του Νοεμβρίου για τη θέση του κυβερνήτη, τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Άντριου Κουόμο.

Ads

Νωρίτερα, οι υποψήφιου του Tea Party κέρδισαν τις προκριματικές εκλογές για τους υποψήφιους για τη Γερουσία στη Νεβάδα, το Κολοράντο, τη Φλόριντα, το Κεντάκι και την Αλάσκα.