Κυρώσεις σε δύο βορειοκορεατικές εταιρείες επέβαλε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, καθώς, όπως υποστηρίζει, συνδέονται με το «Γραφείο 39». Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, το «Γραφείο 39», υπηρεσία του Κορεατικού Εργατικού Κόμματος της Βόρειας Κορέας, συνδέεται με «εμπόριο ναρκωτικών και άλλες παράνομες δραστηριότητες της χώρας».

Ads

Στην απόφαση του για τις κυρώσεις, το Υπουργείο περιγράφει τις δύο εταιρείες, την τράπεζα Korea Daesong Bank και την εμπορική επιχείρηση Korea Daesong General Trading Corporation, ως «συνεργάτες -κλειδιά του οικονομικού δικτύου του Γραφείου 39 που υποστηρίζει τις παράνομες και επικίνδυνες δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας».

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι το «Γραφείο 39» έχει παραρτήματα σε όλη την χώρα και είναι υπεύθυνο «να φέρνει ξένο συνάλλαγμα στα ανώτατα στελέχη του κόμματος μέσω παράνομων δραστηριοτήτων, όπως το εμπόριο ναρκωτικών». Παράλληλα, φέρεται να ελέγχει «έναν αριθμό οντοτήτων μέσα στη Βόρεια Κορέα και στο εξωτερικό μέσω των οποίων εμπλέκεται στην παραγωγή, λαθρεμπορία και διανομή ναρκωτικών και έχει επίσης εμπλακεί σε απόπειρες προμήθειας και μεταφοράς στη Βόρεια Κορέα, ειδών πολυτελείας».

Σύμφωνα πάντοτε με το αμερικανικό Υπουργείο, το «Γραφείο 39» έχει ασχοληθεί «με την παραγωγή μεταμφεταμίνης την οποία προμηθεύει σε μικρούς βορειοκορεάτες λαθρέμπορους για να τη διανείμουν στην Κίνα και στη Νότια Κορέα ενώ παράλληλα λειτουργεί φάρμες παπαρούνας και παράγει όπιο και ηρωίνη».

Ads