Πλουσιοπάροχη αποζημίωση αναμένεται να λάβει, ο πρώην υπάλληλος της ελβετικής τράπεζας UBS Μπράντλεϊ Μπίρκενφελντ, ο οποίος αποκάλυψε στις αμερικανικές αρχές χιλιάδες φοροφυγάδες, μετά την αποφυλάκιση του.

Ads

Ο Μπίρκενφελντ είχε καταδικασθεί τον περασμένο Αύγουστο σε φυλάκιση τριών ετών και τεσσάρων μηνών, μετά τη δήλωσή του ως ενόχου για πρόκληση σε φοροδιαφυγή στο δικαστήριο και θα οδηγηθεί στις φυλακές την Παρασκευή. Καταδικάσθηκε γιατί παρέλειψε να καταγγείλει τον σημαντικότερο πελάτη του, τον Καλιφορνέζο κτηματομεσίτη Ιγκόρ Ολίνικοφ, τον οποίο βοήθησε να αποκρύψει 200 εκατ. δολάρια σε μετοχές στην Ελβετία και στο Λίχτενστάιν. Όπως έγινε γνωστό, ο ίδιος κατέδωσε στις αμερικανικές αρχές πάταξης οικονομικού εγκλήματος 19.000 πελάτες της USB, οι οποίοι είχαν καταθέσει περί τα 20 δισ. ελβετικά φράγκα (13,5 δισ. ευρώ) στην τράπεζα.

Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, όποιος βοηθάει στην εξάρθρωση της φοροδιαφυγής αποζημιώνεται για την καταγγελία του με ποσό που αναλογεί έως το 30% των επανακτηθέντων ποσών από την εφορία.