Την αναβολή για την Πέμπτη της ψηφοφορίας επί του ρεπουμπλικανικού σχεδίου για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ αποφάσισε η Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά τη διαπίστωση εμπειρογνωμόνων ότι οι περικοπές δαπανών που περιγράφονται δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Πριν γίνει γνωστή η απόσυρση του σχεδίου των Ρεπουμπλικάνων, ο Λευκός Οίκος είχε διαμηνύσει ότι θα ασκήσει βέτο εάν αυτό περνούσε από το Κογκρέσο. Την ίδια ώρα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποιεί την Ουάσινγκτον ότι «ο χρόνος μετρά αντίστροφα».

Ads

Η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να διεξαχθεί αφού γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στο «σχέδιο δύο σημείων» του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.
Το σχέδιο προβλέπει τη μείωση των κρατικών δαπανών κατά 1,2 τρισ. δολάρια σε βάθος δεκαετίας και τη σταδιακή αύξηση του ορίου δανεισμού, ώστε να τεθεί εκ νέου επί τάπητος το θέμα προ των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2012.

Σύμφωνα με το Reuters, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπόνερ αναγκάστηκε να πάρει πίσω το σχέδιο, αφού μελέτη ανεξάρτητης επιτροπής του Κογκρέσου δείχνει ότι ο στόχος του 1,2 τρισ. δολάρια δεν είναι εφικτός. Επιπλέον, έχει να αντιμετωπίσει και τις εσωκομματικές αντιδράσεις, καθώς τουλάχιστον 10 Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές έχουν συνταχθεί με βουλευτές του Tea Party, προαναγγέλλοντας ότι θα καταψηφίσουν το σχέδιο.

Τα όρια πάντως για τις ΗΠΑ στενεύουν αφού η προθεσμία για συμφωνία επί του χρέους και του ελλείμματος λήγει την Τρίτη, 2 Αυγούστου και εφόσον δεν επιτευχθεί λύση, οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο μιας στάσης πληρωμών.

Ads

Εν τω μεταξύ, μόλις χθες, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι «ο χρόνος μετρά αντίστροφα» και ζήτησε να βρεθεί άμεσα λύση. Προέτρεψε μάλιστα τους πολιτικούς ηγέτες να ακολουθήσουν τα «ενθαρρυντικά μέτρα» που αποφασίστηκαν στην Ευρωζώνη για την Ελλάδα και «να υπάρξει μια δράση στον δημοσιονομικό τομέα το ταχύτερο δυνατό».