Υπάρχει έτοιμο σχέδιο επίθεσης των ΗΠΑ κατά του Ιράν, αν η Τεχεράνη αποκτήσει πυρηνικό όπλο, διαβεβαίωσε σήμερα ο αρχηγός του μικτού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, επισημαίνοντας ότι είναι «ιδιαίτερα ανήσυχος» για τις συνέπειες που θα είχε μία τέτοια επίθεση.

«Μία στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν θα μπορούσε να έχει ανεπιθύμητες συνέπειες που είναι δύσκολο να τις προβλέψει κανείς σε μία τόσο ασταθή περιοχή», δήλωσε ο ναύαρχος Μάικλ Μάλεν στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC. Συνέχισε λέγοντας ότι παρόλα αυτά οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αφήσουν την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικό όπλο. «Για να είμαι απολύτως ειλικρινής, και η μία και η άλλη επιλογή με ανησυχούν πολύ», είπε.

Ads

Ακόμα, δήλωσε αισιόδοξος ότι οι διπλωματικές προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και οι κυρώσεις που έχει επιβάλλει στο Ιράν θα οδηγήσουν την Τεχεράνη να εγκαταλείψει το πρόγραμμά της εμπλουτισμού ουρανίου. «Παρόλα αυτά, οι στρατιωτικές επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι και θα παραμείνουν εκεί. Ελπίζω να μη χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουμε, αλλά είναι σημαντικές και γνωστές», πρόσθεσε.

«Αν οι ΗΠΑ κάνουν το λάθος (να επιτεθούν στο Ιράν), η ασφάλεια της περιοχής θα κινδυνεύσει (…). Η ασφάλεια στην περιοχή του Κόλπου αφορά όλο τον κόσμο ή κανέναν. Ο Κόλπος είναι μία στρατηγική περιοχή. Αν η ασφάλεια της περιοχής κινδυνεύσει, (οι ΗΠΑ) θα φύγουν (από τον Κόλπο) γιατί η απάντησή μας θα είναι αυστηρή», απάντησε ο στρατηγός Γιαντολάχ Τζαβανί, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Irna.

Παράλληλα, τόσο ο Μάλεν όσο και ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, που επίσης εμφανίστηκε σε τηλεοπτικά προγράμματα, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τη δημοσιοποίηση απόρρητων αμερικανικών εγγράφων για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν από τη Wikileaks, αλλά και για το ενδεχόμενο να αποκαλυφθούν και άλλα στο μέλλον.

Ads

Ο Γκέιτς δήλωσε ότι η Wikileaks είναι τουλάχιστον ηθικά ένοχη. «Η θέση μου όσον αφορά την υπόθεση αυτή είναι ότι υπάρχουν δυο ειδών ενοχές. Η μια είναι η νομική ενοχή και αυτό είναι θέμα του υπουργείου Δικαιοσύνης και άλλων και όχι δικό μου. Όμως, υπάρχει και η ηθική ενοχή. Και εδώ νομίζω ότι η ετυμηγορία για την Wikileaks είναι ‘ένοχη’. Το έπραξαν χωρίς να σκεφτούν τις συνέπειες», δήλωσε ο Γκέιτς.