Μέτρο που ψήφισε η αμερικανική Γερουσία τη Δευτέρα προβλέπει την άσκηση βέτο εκ μέρους των ΗΠΑ σε πακέτα διάσωσης του ΔΝΤ προς χώρες που εντάσσονται σε αυτά, αν ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΔΝΤ κρίνει ότι δεν είναι πιθανή η αποπληρωμή των δανείων σε χώρες όπου το κρατικό χρέος υπερβαίνει το 100% του ΑΕΠ.

Ads

Σημαντικό ρόλο στη λήψη της παραπάνω απόφασης έπαιξε η συμμετοχή των ΗΠΑ στο μηχανισμό στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ελλάδα, αλλά και το γεγονός ότι μια σειρά πακέτων διάσωσης επιχειρήσεων την περίοδο 2008-2009 για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης έχει προκαλέσει την αντίδραση της αμερικανικής κοινής γνώμης, η οποία δηλώνει πλέον απρόθυμοι να βοηθήσει υπερχρεωμένες χώρες.

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ και διαθέτει το δικαίωμα άσκησης βέτο για το μπλοκάρισμα αποφάσεων, μολονότι ποτέ δεν το έχει χρησιμοποιήσει. Με τη ρήτρα που αποφάσισε η Γερουσία, ο εκτελεστικός διευθυντής των ΗΠΑ στο ΔΝΤ θα πρέπει να προσδιορίζει εάν είναι πιθανή η αποπληρωμή των δανείων σε χώρες των οποίων το δημόσιο χρέος υπερβαίνει το ΑΕΠ τους. Εάν αυτός κρίνει πως δεν είναι πιθανή η αποπληρωμή, τότε θα ψηφίζει εναντίον μπλοκάροντας την απόφαση.

Ανοιχτό έμεινε πάντως το ενδεχόμενο τροποποίησης της παραπάνω απόφασης τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να συμπεριληφθούν και άλλες ανησυχίες στο σκεπτικό της.

Ads

Σημειώνεται ότι η Ε.Ε. έχει ζητήσει από το ΔΝΤ να συμμετάσχει με ποσό ύψους 250 δισ. ευρώ, στο πακέτο δανείων και εγγυήσεων των 750 δισ. ευρώ για την αποτροπή της εξάπλωσης της ελληνικής κρίσης σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Χθες, ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν έκανε λόγο για αποκλειστικά ελληνική κρίση και εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρέπει να μειωθούν οι μισθοί στη χώρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της.