Κρίσιμες χαρακτηρίζονται οι σημερινές διαβουλεύσεις που θα λάβουν χώρα στις Βρυξέλλες με αντικείμενο την οικονομική διακυβέρνηση στην ΕΕ. Κείμενο 9 θέσεων πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, κατά την άφιξή τους στις Βρυξέλλες, επεσήμαναν ότι τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να ενεργήσουν γρήγορα για να αποπληρώσουν τα χρέη τους τώρα που αντιμετωπίζουν τη χειρότερη κρίση δανεισμού εδώ και 65 χρόνια.

Ads

Σημειώνεται ότι σήμερα συγκαλείται η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που έχει συγκροτήσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, για να παρουσιάσει το φθινόπωρο την πρότασή του για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ένωση.

«Βρισκόμαστε στη χειρότερη ευρωπαϊκή κρίση χρέους από το 1945 και πρέπει όλοι να εξασφαλίσουμε ότι θα επιπλήξουμε αυτές τις χώρες που έδειξαν χαλαρότητα όσο αφορά το σχεδιασμό του προϋπολογισμού τους και την εξέλιξη του χρέους τους», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Γιόζεφ Πρελ. «Πιστεύω ότι χρειάζεται να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στη σημασία του χρέους, επειδή το επίπεδο του χρέους είναι σημαντικό στην κρίση εμπιστοσύνης σήμερα», δήλωσε παράλληλα ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών Άντερς Μποργκ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε από την πλευρά του ότι η Βρετανία χρειάζεται ένα σταθερό και ισχυρό ευρώ, μολονότι η χώρα του δεν θα συμφωνούσε σε οποιαδήποτε αλλαγή στη συνθήκη της ΕΕ που θα έφερνε τη Βρετανία πιο κοντά σε μια υποστήριξη του ευρώ. «Η Βρετανία θέλει μια ισχυρή και σταθερή ευρωζώνη», δήλωσε ο Κάμερον σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Ads

Το κείμενο Μέρκελ προτείνει, μεταξύ άλλων, πιο αυστηρό και ανεξάρτητο έλεγχο από την ΕΚΤ ή έναν κύκλο ανεξάρτητων ερευνητικών ινστιτούτων για τα προγράμματα σταθερότητας των χωρών της ευρωζώνης και τους εθνικούς προϋπολογισμούς, την υποχρέωση όλων των χωρών να εντάξουν τους προληπτικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης στις εθνικές τους νομοθεσίες, προσδίδοντάς τους έτσι δεσμευτικό χαρακτήρα, στέρηση των κονδυλίων για τις χώρες που δεν τηρούν τους κανόνες που αφορούν στη μείωση των ελλειμμάτων και απώλεια του δικαιώματος ψήφου της χώρας «παραβάτη» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Βέβαιο θεωρείται ότι και αυτή η μονομερής κίνηση του Βερολίνου θα προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, ειδικά μετά και την απόφαση της κας Μέρκελ να κηρύξει μόνη της τον πόλεμο στους κερδοσκόπους, απαγορεύοντας το «naked short selling» στις μετοχές των γερμανικών τραπεζών, τα ευρωπαϊκά ομόλογα και τα CDS επί αυτών.

Στο μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δεσμεύτηκαν χθες σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, να συνδιαλέγονται «απ’ ευθείας» για μελλοντικές συνομιλίες σχετικά με την μεταρρύθμιση στη ζώνη του ευρώ, ανακοινώθηκε από το Βερολίνο.Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, διαβεβαίωσε ότι «δεν υπήρξε ποτέ διαφωνία» με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της ζώνης του ευρώ και τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας για τόσο σημαντικά θέματα.

Από την άλλη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βολφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε την πρότασή του για «αποβολή» κρατών μελών της Ευρωζώνης που πλησιάζουν σε κατάσταση χρεοκοπίας. «Οι νέοι κανόνες ενδεχομένως να απαιτούν αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες αναγνωρίζοντας πως τέτοιες αλλαγές θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν» υπογράμμισε.

Πάντως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την πλευρά του δεν κατάφερε να προτείνει μια κοινή απάντηση στην οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση. Οι ευρωβουλευτές, παρά τις πολλές προτάσεις που διατυπώθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας για την ανάκαμψη της οικονομίας, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μία κοινή θέση και αποφάσισαν σήμερα να αναβάλουν για την επόμενη συνεδρίαση της ολομέλειας, ακριβώς πριν από τη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, την ψηφοφορία για την οικονομική στρατηγική της ΕΕ για την ερχόμενη δεκαετία.

Οι σοσιαλιστές κατηγόρησαν τους συντηρητικούς και τους φιλελεύθερους ότι θέλουν «να κάνουν την Ευρώπη να τρώει ξερό ψωμί και αλάτι» σε βάρος της «κοινωνικής συνοχής» και τάχθηκαν αντιθέτως υπέρ «ενός προγράμματος δράσης για την απασχόληση για να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη». Από την πλευρά τους οι συντηρητικοί του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπως και οι φιλελεύθεροι, παρουσιάστηκαν πολύ διχασμένοι όσον αφορά την εισαγωγή ενός φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ιδέα για την οποία δεν θέλουν καν να ακούσουν οι Γερμανοί και οι Βρετανοί φιλελεύθεροι.

Ωστόσο, το Ευρωκοινοβούλιο ζητά τη «στενή παρακολούθηση των δημόσιων χρεών των κρατών-μελών» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την χθεσινή έγκριση σχετικής έκθεσης της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής.
 Με την έκθεση, ο έλεγχος του χρέους χαρακτηρίζεται ως προτεραιότητα και ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αξιολόγηση της «ποιότητας» του χρέους κάθε κράτους – μέλους.

Στο μεταξύ, με 319 ψήφους υπέρ, 73 κατά και με 195 αποχές το γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε τελικά τη συμμετοχή ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ της Γερμανίας στο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης.

Πιο αυστηρούς κανόνες θέτουν οι ΗΠΑ σε τράπεζες και αγορές

Την ίδια στιγμή που η Ευρώπη διαβουλεύεται για το μέλλον της οικονομικής της διακυβέρνησης, οι ΗΠΑ προσπαθούν να βάλουν φρένο στις χρηματοπιστωτικές τακτικές που οδήγησαν στην οικονομική κρίση. Η αμερικανική γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο που προβλέπει σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία της Wall Street, ύστερα από πολύμηνες διαβουλεύσεις πάνω στο πιο ευρύ νομοθετικό έργο που αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα από τη δεκαετία του 1930.

Με ψήφους 59 έναντι 39, η γερουσία υιοθέτησε τις προτάσεις που προωθούσε ο πρόεδρος, Μπαρακ Ομπάμα, με στόχο να κάνει πιο αυστηρούς τους κανόνες λειτουργίας των τραπεζών και των αγορών,που με τις πρακτικές τους οδήγησαν την αμερικανική οικονομία σε ύφεση. «Οι Αμερικανοί πολίτες δεν θα κληθούν ποτέ ξανά να πληρώσουν το τίμημα για τα λάθη της Wall Street», σχολίασε ο Μπαράκ Ομπάμα, προσθέτοντας πως η Wall Street προσπάθησε αλλά απέτυχε να αποτρέψει το νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο, το οποίο έχει ως στόχο να εμποδίσει την επανάληψη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, προβλέπει τη δημιουργία ενός οργανισμού προστασίας του καταναλωτή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στους κόλπους της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας, της Fed. Εμποδίζει επίσης τη διάσωση μεγάλων χρηματοπιστωτικών οίκων με χρήματα των φορολογουμένων. Το νομοσχέδιο επιβάλλει επίσης αυστηρότερο έλεγχο της τεράστιας αγοράς των παραγώγων, τα οποία θα διατίθενται πλέον μόνο μέσω διαφανών διαδικασιών και όχι μέσω ιδιωτικών συμφωνιών, ενώ, απαγορεύει στις τράπεζες να θέτουν σε κυκλοφορία, ένα είδος παραγώγων, τα swaps.

Το νομοσχέδιο αυτό θεωρείτο ο βασικός νομοθετικός στόχος του προέδρου Ομπάμα.

Σημειώνεται ότι στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έπεσε σήμερα κάτω από τις 10.000 μονάδες, για πρώτη φορά από τις 6 Μαϊου.