«Όποιος έχει εμπιστοσύνη στις ιδέες του δεν φοβάται την ελευθερία ιδεών» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχολιάζοντας την ιστορική λειτουργία στη νέα Μόνη Παναγίας Σουμελά.

Ads

«Αν σήμερα μπορούμε και ρωτάμε τον Έλληνα πρωθυπουργό “πότε θα ανοίξουμε το τέμενος στην Αθήνα;”, αυτό μπορούμε και το λέμε χάρη στα βήματα που γίνονται. Επίσης, εάν εκείνος μας λέει ‘σύντομα θα το ανοίξουμε’, αυτό οφείλεται στην εμπιστοσύνη που έχει και στο ότι πιστεύει στην ειλικρίνειά μου. Θα το ανοίξει ή δεν θα το ανοίξει; Όμως, εγώ θα είμαι ένα βήμα μπροστά. Εμείς και στην Κύπρο το ίδιο κάναμε. Είπαμε ότι σε σύγκριση με τους Ελληνοκύπριους θα είμαστε ένα βήμα μπροστά. Τι χάσαμε; Οι πριν από εμάς, δυστυχώς, δεν κινήθηκαν σωστά και με ειλικρίνεια με αποτέλεσμα να χάνουμε συνεχώς. Όμως, εμείς είπαμε ότι θα είμαστε πάντοτε ένα βήμα μπροστά», υποστήριξε.

«Τώρα, ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να μας επικρίνει. Γιατί; Διότι εμείς μπορούμε και λέμε: “Κοιτάξτε, εμείς κάναμε αυτό”. Το κάναμε στο δημοψήφισμα. Εσείς τι κάνατε; Μας εξαπατήσατε. Γι’ αυτό και δεν μπορείτε να ζητήσετε περισσότερα πράγματα», πρόσθεσε.

Ο κ. Ερντογάν απάντησε στην κριτική που του ασκήθηκε στην Τουρκία, σύμφωνα με την οποία επέτρεψε τη λειτουργία στην Τραπεζούντα υποκύπτοντας σε ευρωπαϊκές πιέσεις και στην οικονομική λογική. «Δημιουργούν μια ατμόσφαιρα φόβου για να προκαλέσουν αναταραχή» είπε, απαντώντας στους επικριτές του. «Όποιος έχει εμπιστοσύνη στις ιδέες του δεν φοβάται την ελευθερία ιδεών […] Ανοίξτε την ιστορία της οθωμανικής αυτοκρατορίας, τότε δεν φοβόντουσαν τέτοια πράγματα» δήλωσε, απευθυνόμενος σε μέλη της ένωσης Επιχειρηματιών MUSIAD στην πόλη Γκαζιαντέπ της νότιας Τουρκίας.

Ads