«Πρόβλημα για το Ισραήλ από το οποίο πρέπει να απαλλαγεί συνιστά η παρουσία του υπερεθνικιστή Άβιγκντορ Λίμπερμαν στη θέση του επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας», δηλώνει ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Ads

Επιπλέον, ο τούρκος πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι «η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία» για την δολοφονική επίθεση του ισραηλινού στρατού στον Στόλο της Ελευθερίας και στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για την αποκλεισμένη Γάζα και «να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων της επιδρομής και να άρει τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει στη Γάζα». Υπενθυμίζεται ότι από το ισραηλινό ρεσάλτο δολοφονήθηκαν εννέα τούρκοι.

«Ο Λίμπερμαν συνιστά ένα πρόβλημα για το Ισραήλ και οι Ισραηλινοί πρέπει να απαλλαγούν από αυτό, είναι καθήκον τους και, αν δεν το κάνουν, ο ισραηλινός λαός θα αντιμετωπίσει ατέρμονα προβλήματα στο μέλλον», υπογραμμίζει ο Ερντογάν στη συνέντευξή του, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του Αλ Τζαζίρα σχετικά με τις επικρίσεις του Λίμπερμαν για το τουρκικό αίτημα για συγγνώμη.

Σημειώνεται ότι σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στις 6 Ιανουαρίου στην ισραηλινή εφημερίδα Τζερούσαλεμ Ποστ, ο Λίμπερμαν κατηγορούσε την Τουρκία ότι ευθύνεται για την κρίση με το Ισραήλ.

Ads

«Αν η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν αλλάξει πολιτική, δεν θα πρέπει να αναμένει αλλαγή στις θέσεις μας», προσέθεσε ο τούρκος πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση Νετανιάχου είναι μάλλον η πιο κακή ή η πιο άτυχη στην ιστορία του Ισραήλ».