«Δεν έχω μυστική ατζέντα και έρχομαι στην Ελλάδα ως προσκεκλημένος στη Σύνοδο για τις κλιματικές αλλαγές. Εάν όμως στην ίδια σύνοδο παρίσταται και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, εγώ δε δέχομαι να συνομιλήσω», δήλωσε μιλώντας σε εκπομπή της τηλεόρασης του Σκάι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ads

Ο κ. Ερντογάν αποδέχτηκε πρόσκληση του Γιώργου Παπανδρέου να επισκεφτεί την Αθήνα στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή της Μεσογείου. Στην ίδια Σύνοδο έχει προσκληθεί και το Ισραήλ, ως παράκτια χώρα της Μεσογείου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει επίσημα σχετικά με τη συμμετοχή του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, το Ισραήλ ετοιμάζεται να απολέσει ένα σημαντικό φίλο στη Μέση Ανατολή, κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση για «πολιτική θρασύτητα» και κάλεσε τους ηγέτες να μη μείνουν άφωνοι απέναντι σε αυτή τη συμπεριφορά.

Σημειώνεται ότι εάν πραγματοποιηθεί η συνάντηση των 2 ανδρών, θα είναι η πρώτη μετά το ισραηλινό ρεσάλτο κατά του «Στόλου της Ελευθερίας» και το θάνατο 9 Τούρκων ακτιβιστών στις 31 Μαΐου.

Ads

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επισήμανε ότι διανύουμε μία περίοδο όπου οι διαδικασίες επιταχύνονται, γίνονται βήματα ειρήνης και φιλίας, γι’αυτό θα πρέπει να εξαλείψουμε συντηρητικές απόψεις. «Δεν βλέπω γιατί να μην υπάρξει συμφωνία στο Αιγαίο και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για συνεργασία… Με το φίλο μου τον κ. Παπανδρέου προσπαθούμε να αλλάξουμε την πορεία των πραγμάτων… οι δύο χώρες δεν θα πρέπει να κάνουν πράξη αυτά που συνιστούν casus belli και θα έλεγα ότι δεν πρέπει να πέφτουμε σε παγίδες που μας στήνουν κάποιοι που θέλουν να πυροδοτήσουν εντάσεις».

Σχετικά με τις πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίο, σημείωσε πως οι πτήσεις πάνω από τα νησιά δε γίνονται τόσο συχνά όσο παλιά και πρόσθεσε ότι «εμείς θέλουμε να μη γίνονται καθόλου πτήσεις αλλά το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει μία ‘ευαισθησία’ και εγώ στεναχωριέμαι». Ο Τούρκος ηγέτης συμπλήρωσε όμως, πως και η Ελλάδα κάνει πτήσεις μέχρι τη δική μας υφαλοκρηπίδα και εδώ χρειάζεται μία αλληλοκατανόηση. «Αν ένα σκάφος απογειώνεται από τη μία χώρα, ένα άλλο αεροσκάφος θα πρέπει να απογειωθεί και από την άλλη. Οι πτήσεις θα πρέπει να ελέγχονται από το ΝΑΤΟ… Αλλά θα πρέπει να αλλάξουμε και την ψυχολογία της κοινής γνώμης , αν μην βλέπει δηλαδή τα πράγματα από την στρατιωτική πλευρά… Νομίζω ότι υπάρχει μία κόπωση απ΄αυτή τη συζήτηση».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Milliyet, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Ερντογάν θα επισκεφθεί το τέμενος Φετιγιέ που είναι ένα μνημείο από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η εφημερίδα επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», σύμφωνα με το οποίο, ο Ερντογάν επισκεπτόμενος το τέμενος που είναι ακόμα κλειστό και έχει παραμεληθεί, από την μία πλευρά θα τονίσει την έλλειψη τεμένους στην Αθήνα και από την άλλη θα επισημάνει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την αναπαλαίωση του τεμένους, μετά την επιμονή του ιδίου.

Το τέμενος αυτό είναι γνωστό ως το παλαιότερο οθωμανικό μνημείο στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δηλώσει ότι θα γίνει αναπαλαίωση στο τέμενος Φετιγιέ ως μια χειρονομία καλής θέλησης για τον Ερντογάν.