Ads

Επεισόδια ξέσπασαν στην Κωνσταντινούπολη κατά την πορεία για την Πρωτομαγιά, όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν να φτάσουν στην πλατεία Ταξίμ, στην οποία είχαν στηθεί κιγκλιδώματα περιμετρικά.

 
Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και νερού, ενώ οι διαδηλωτές απάντησαν ρίχνοντας πέτρες και άλλα αντικείμενα. «Θάνατος στο Φασισμό», «Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά», φώναζαν οι διαδηλωτές.
 
Σύμφωνα με το Reuters τουλάχιστον έξι άτομα τραυματίστηκαν από τις συγκρούσεις, μεταξύ αυτών και δύο αστυνομικοί. Οι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα μέσα στα γραφεία της εργατικής συνομοπονδίας Disk και στον κήπο του κρατικού νοσοκομείου Σισλί, όπου προσπάθησαν να καταφύγουν οι διαδηλωτές.
 
Όπως τονίζεται στο διεθνές πρακτορείο οι αρχές παραδοσιακά προσπαθούν να αποτρέψουν τις συγκεντρώσεις στο κέντρο της πόλης. Μάλιστα φέτος απαγόρευσαν στους διαδηλωτές να προσεγγίσουν την πλατεία Ταξίμ λόγω των εργασιών που γίνονται στην πλατεία Ταξίμ.
 
Μεταξύ των τραυματιών που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο είναι και ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Γκουρσέλ Τεκίν, ο οποίος δήλωσε: «Έφυγε ο βαθμοφόρος Κενάν Εβρέν και ήρθε ο μη βαθμοφόρος Ερντογάν».

Ads

Ταραχές σημειώθηκαν και στις περιοχές Μπεσίκτας και Μετζιντιγιέκιοϊ της Κωνσταντινούπολης. Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της Disk Κανί Μπέκο έκανε λόγο για φασιστική δικτατορία. Υπό αστυνομικό κλοιό βρίσκονται τα γραφεία του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνοικία Μπεσίκτας.
 
Υπενθυμίζεται πως ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς είχε απαγορευτεί στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα του 1980. Τα συνδικάτα για χρόνια πιέζαν για να επιτραπούν και πάλι οι εκδηλώσεις για την επέτειο κάτι που τελικά πέτυχαν το 2010, όπως αναφέρει το Reuters.