Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για την οικονομία επιθυμεί ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες και στοχεύει στην ανακοίνωση μέτρων πριν από το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τον Σόκρατες τα μέτρα θα ευνοούν «την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την εργασία».

Ads

Παράλληλα, στη συνέντευξή στην Diario de Noticias, ο πορτογάλος πρωθυπουργός τονίζει και πάλι ότι η Πορτογαλία «δεν έχει ανάγκη από εξωτερική βοήθεια και δεν έχει κανένα πρόβλημα που να απαιτεί την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

«Το πρόβλημά μας είναι μόνο ένα πρόβλημα προϋπολογισμού το οποίο πρέπει να διορθώσουμε, όπως και άλλες χώρες» δήλωσε ο Σώκρατες, υπενθυμίζοντας ότι η Πορτογαλία έχει θέσει ως στόχο να μειώσει το έλλειμμά της στο 4,6% του ΑΕΠ.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο το ΔΝΤ να εισέλθει στην Πορτογαλία, επειδή η Πορτογαλία δεν έχει ανάγκη. Ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε και δεν χρειαζόμαστε κάποιον να μας λέει αυτό που πρέπει να κάνουμε» σημείωσε ο Ζοζέ Σόκρατες.

Ads

«Ελπίζω ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα είναι ταχύτατες. Πριν από το τέλος του έτους» δήλωσε ο Σόκρατες, αναφερόμενος στις συνομιλίες που θα έχει αυτήν την εβδομάδα με τους κοινωνικούς εταίρους.

Την ίδια στιγμή, μία πλειοψηφία των Πορτογάλων εκτιμά ότι η κυβέρνηση πρέπει και θα ζητήσει διεθνή βοήθεια για να ξεπεράσει τις οικονομικές δυσκολίες, αναφέροντας ότι αυτό θα επιτρέψει στην χώρα να βγει πιο γρήγορα από την κρίση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ειδικότερα, δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από το ινστιτούτο Eurosondagem, αναφέρει ότι το 46,4% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η Πορτογαλία θα ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αντιμετωπίσει την κρίση. Αντίθετα, το 35,8% δηλώνει ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Το 47,1% εκτιμά ότι η κυβέρνηση «πρέπει να ζητήσει» βοήθεια, ενώ το 44,8% θεωρεί ότι η χώρα πρέπει να λύσει τα προβλήματά της στο εσωτερικό. Μία μεγάλη πλειοψηφία των Πορτογάλων, 62%, αναφέρει ότι η χώρα δεν πρέπει να βγει από την ευρωζώνη, ενώ το 29,1% είναι υπέρ της εξόδου.