Ads

Δύο μήνες μετά τη δολοφονική επίθεση του Ισραηλινού Στρατού στον Στόλο της Ελευθερίας που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, στις 31 Μαϊου, το τουρκικό πλοίο Mavi Marmara επέστρεψε στην Τουρκία.

Ο δημοσιογράφος του Al Jazeera Jamal Elshayyal, ο οποίος βρισκόταν στο πλοίο τη στιγμή της επίθεσης, μας «ξεναγεί» στο Mavi Marmara και στους χώρους που εννέα Τούρκοι ακτιβιστές έχασαν τη ζωή τους από πυρά Ισραηλινών. Την ίδια στιγμή, Τούρκοι ειδικοί επιθεωρούν το πλοίο και εντοπίζουν ματωμένα ρούχα και σωσίβια, καθώς και πολλά σημάδια από τις σφαίρες.

Στο μεταξύ, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ Gabi Ashkenazi κατέθεσε στην τριμελή ισραηλινή επιτροπή που εξετάζει τη στρατιωτική ενέργεια του Ισραήλ έξω από τις ακτές της Γάζας. Σύμφωνα με τη Haaretz, ο Ashkenazi δήλωσε περήφανος για τους στρατιώτες του, ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για κάθε επιχείρηση του στρατού, ενώ επεσήμανε ότι σε μία παρόμοια μελλοντική περίπτωση ίσως να μην μπορέσει να αποφύγει να χρησιμοποιήσει ελεύθερους σκοπευτές εναντίον των επερχόμενων στόλων.