Επιπλέον μέτρα ασφαλείας λαμβάνει το WikiLeaks μετά τη δημοσιοποίηση περίπου 400 χιλιάδων εμπιστευτικών στοιχείων αναφορικά με τον πόλεμο του Ιράκ, όπως δήλωσε χθες, Κυριακή, ο ιδρυτής του ιστότoπου Τζούλιαν Εσέιντζ.

Ads

«Δεν φοβάμαι για τη ζωή μου, αλλά έπρεπε να ληφθούν επιπλέον μέτρα ασφαλείας», δήλωσε ο κ. Εσέιντζ μιλώντας σε ιδιωτικό ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο.

Σύμφωνα με το κανάλι αυτό «η συνέντευξη έγινε σε ένα μουσουλμανικό πολιτιστικό κέντρο που βρίσκεται στο κέντρο του Λονδίνου» και επισήμανε ότι ο κ. Εσέιντζ «συνοδευόταν από προσωπικούς φρουρούς».

Υπενθυμίζεται ότι ο ιστότοπος πληροφοριών WikiLeaks δημοσιοποίησε την Παρασκευή το βράδυ μυστικά αμερικανικά έγγραφα για τον πόλεμο του Ιράκ με την επισήμανση ότι πρόκειται «για τα πιο σημαντικά μυστικά στρατιωτικά έγγραφα στην ιστορία».

Ads

Πρόκειται για 400 χιλιάδες εμπιστευτικά έγγραφα που αφορούν την περίοδο Ιανουάριος του 2004 έως Δεκέμβριος του 2009 που αναφέρονται σε περιπτώσεις βασανιστηρίων από τις ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις καθώς και για πάνω από 300 περιπτώσεις βασανιστηρίων που διαπράχθηκαν από τις συμμαχικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον κ. Εσέιντζ.

Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά τουλάχιστον 109,000 άτομα , εκ των οποίων το 63% ήταν πολίτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ από την επέμβαση τον Μάρτιο του 2003 μέχρι τα τέλη του 2009. Από τις 66 χιλιάδες θανάτους πολιτών οι 15 χιλιάδες δεν αναφέρθηκαν ποτέ.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιδρυτής του ιστότοπου σε συνέντευξή του στο Λονδίνο ανέφερε ότι τα έγγραφα που δημοσιοποίησε «αποκαλύπτουν όλη την αλήθεια για τον πόλεμο στο Ιράκ».

Από την πλευρά της η βρετανική κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Άμυνας καταδίκασε τη δημοσιοποίηση αυτών των μυστικών εγγράφων αναφέροντας ότι μπορεί η αποκάλυψή τους να ενέχει κινδύνους για τη ζωή Βρετανών στρατιωτών αλλά και στρατιωτών των συμμαχικών δυνάμεων.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπός του Wikileaks Κριστίν Ράφνσον δήλωσε σήμερα πως ο ιστότοπος «δεν είναι αντι-αμερικανικός» και χαρακτήρισε «απολύτως ψευδείς» τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες ο ιστότοπος Wikileaks υπηρετεί την προπαγάνδα των φανατικών ισλαμιστών.

«Ένας μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που υποστηρίζουν τον Wikileaks έχουν πραγματικά στην καρδιά τους τις θεμελιώδεις αρχές και τις ιδέες που βρίσκονται στη βάση της αμερικανικής κοινωνίας, την Πρώτη Τροπολογία, και ούτω καθ’ εξής», δήλωσε αναφερόμενος στην τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος που εγγυάται την ελευθερία της έκφρασης.

«Πρόκειται για σύμπτωση το γεγονός ότι τα σημαντικά έγγραφα που αποκαλύφθηκαν τους τελευταίους μήνες αφορούν τον αμερικανικό στρατό», πρόσθεσε ο Ράφνσον, υπενθυμίζοντας ότι ο Wikileaks έχει στο παρελθόν αποκαλύψει έγγραφα που στοχοποιούν άλλες χώρες.