Σε συμφωνία για τη συμμετοχή «κατά περίπτωση» ιδιωτικών τραπεζών σε ένα μελλοντικό μόνιμο Ταμείο διάσωσης της νομισματικής ένωσης μετά το 2013 κατέληξαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Το Eurogroup επικύρωσε σήμερα και το σχέδιο στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ προς την Ιρλανδία και ως χρόνος αποπληρωμής του ιρλανδικού δανείου φέρεται να ορίστηκαν τα 4+7 έτη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελευταία εξέλιξη ανοίγει το δρόμο για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και του ελληνικού δανείου.

Ads

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, κατά την έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί της ευρωζώνης συμφώνησαν επί της αρχής σε μια «συμμετοχή κατά περίπτωση των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη μεθοδολογία που εφαρμόζεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Άλλη πηγή ανέφερε πως «σε περίπτωση κρίσης φερεγγυότητας ενός κράτους, και μόνο σε αυτή την περίπτωση, το εν λόγω κράτος θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους ιδιώτες πιστωτές την αναδιάρθρωση του χρέους του κατά περίπτωση». Η αρχή μιας συνεισφοράς «κατά περίπτωση» του ιδιωτικού τομέα είναι αντίθετη με αυτό που ήθελαν αρχικά οι Γερμανοί, οι οποίοι ζητούσαν μια αυτόματη εμπλοκή, σύμφωνα με διπλωμάτη.

Η συμφωνία αυτή μεταξύ των 16 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα παρουσιαστεί σε συνεδρίαση που θα διεξαχθεί αργότερα, στους Ευρωπαίους ομολόγους τους, οι χώρες των οποίων δεν είναι μέλη της ευρωζώνης.

Ads

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επικύρωσαν σήμερα και το σχέδιο στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ιρλανδία. Ακολούθως, το σχέδιο επικυρώθηκε και από τους υπουργούς Οικονομικών όλων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόθεση τόσο των Ευρωπαίων αξιωματούχων όσο και των μελών του ΔΝΤ ήταν η συμφωνία με το Δουβλίνο να «κλειδώσει» πριν το άνοιγμα των χρηματαγορών, τη Δευτέρα.

Οι διαπραγματεύσεις της ιρλανδικής κυβέρνησης με την τρόικα επικεντρώθηκαν τις τελευταίες ώρες στο επιτόκιο δανεισμού, καθώς και στο χρονικό περιθώριο αποπληρωμής του δανείου. Το επιτόκιο της δανειοδότησης θα είναι 5,8%, μεγαλύτερο από το 5,2% της Ελλάδας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ως χρόνος αποπληρωμής του ιρλανδικού δανείου ορίστηκαν τα 4+7 έτη. Μάλιστα, όπως μεταδίδεται, το Eurogroup θα εξετάσει άμεσα το ενδεχόμενο να εναρμονιστεί ο χρόνος αποπληρωμής του ελληνικού δανείου με εκείνο του ιρλανδικού. Για την Ελλάδα έχει οριστεί ως χρόνος αποπληρωμής τα 3+2 έτη. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Π. Τόμσεν, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα Real News πως το ΔΝΤ έχει την δυνατότητα επιμήκυνσης της αποπληρωμής του Μνημονίου από 6 σε 11 χρόνια στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει μέσα στο 2011 να προχωρήσει σε βαθιές και ριζικές μεταρρυθμίσεις.

Νωρίτερα, σήμερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε πως «Η Ευρώπη έχει τα απαραίτητα μέσα να αντιμετωπίσει και άλλες κρίσεις, μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία. Ελπίζω ότι σήμερα, σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, θα υπάρξει ομοφωνία για τη στήριξη της Ιρλανδίας».

Το σχέδιο οικονομικής βοήθειας ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ιρλανδία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «έχει σχεδόν ολοκληρωθεί αλλά υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες να διευθετηθούν, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα επιτόκια», δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συζητήσει για να δώσει μία συστημική απάντηση στην οικονομική κρίση και όχι μόνο την βοήθεια προς την Ιρλανδία», δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις, Όλι Ρεν.

Εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα εγκρίνουν σήμερα επί της αρχής την οικονομική βοήθεια προς την Ιρλανδία, ο κ. Ρεν υπογράμμισε ότι πρέπει επίσης να συζητηθούν οι ευρύτερες συνέπειες αυτής της κρίσης. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πολύ σοβαρή κατάσταση. Πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να προστατεύσουμε τα θεμέλια της οικονομικής ανάκαμψης και της απασχόλησης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Όλι Ρεν.

«Η ευρωζώνη πρέπει να αντιδράσει για να υπερασπιστεί το νόμισμά της, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, φτάνοντας στην συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες. Εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι μπορεί να ολοκληρωθεί το σχέδιο στήριξης της Ιρλανδίας.

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας περιμένει από τη μεριά της ότι το σχέδιο βοήθειας θα ολοκληρωθεί στην σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η κυβέρνηση συναντήθηκε το προηγούμενο βράδυ και ενημερώθηκε για την πρόοδο που έχει σημειωθεί» ανέφερε το γραφείο του Ιρλανδού πρωθυπουργού σε ανακοίνωση του. Συμπληρώνοντας, ότι «η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στη σύναψη του προγράμματος σε αυτή τη βάση και εξουσιοδότησε τον υπουργό Οικονομικών να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες σήμερα το απόγευμα».

Χθες Σάββατο δεκάδες χιλιάδες Ιρλανδοί διαδήλωσαν στο κέντρο του Δουβλίνου ενάντια στο πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης.