Χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, ζητώντας την άμεση αποχώρηση από την εξουσία του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν για αύξηση των μισθών κατά 15%, διενέργεια έρευνας σχετικά με τα βίαια περιστατικά, αλλά και τη σημερινή ανακοίνωση του Αιγύπτιου αντιπροέδρου για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ads

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, όπως μεταδίδει το AlJazeera, έχουν βγει και στους δρόμους της Αλεξάνδρειας, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Αιγύπτου. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας λαμβάνει χώρα και έξω από το Κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα της χώρας, με αυτόπτη μάρτυρα να δηλώνει ότι περίπου 1.000 άνθρωποι βρίσκονται στο σημείο.

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera σημειώνει πως το πλήθος αυξήθηκε σημαντικά στην πλατεία Ταχρίρι του Καΐρου, το απόγευμα της Τρίτης. Οι νέοι διαδηλωτές τόνισαν πως εμπνεύστηκαν εν μέρει από την ανακοίνωση του στελέχους της Google Wael, που ανέφερε ότι κρατήθηκε επί 2 εβδομάδες από τις αρχές.

«Ήρθα εδώ για πρώτη φορά σήμερα, διότι αυτή η κυβέρνηση είναι μια αποτυχία. Ο Μουμπάρακ δεν μπορεί να καταλάβει ότι έχει τελειώσει. Είναι ένας πεισματάρης άνθρωπος», δήλωσε ο Afaf Naged, πρώην μέλος του δ.σ. της κρατικής Εθνικής Τράπεζας της Αιγύπτου. «Είμαι εδώ και εξαιτίας τους Wael Ghonim. Είχε δίκιο όταν είπε ότι το κυβερνών κόμμα έχει τελειώσει. Δεν έχει μείνει πια κόμμα και δεν θέλουν να το παραδεχτούν».

Ads

Εν τω μεταξύ, περίπου 20 δικηγόροι απέστειλαν επιστολή προς τον γενικό εισαγγελέα της χώρας, ζητώντας ο Μουμπάρακ και η οικογένειά του να δικαστούν με την κατηγορία της κλοπής κρατικής περιουσίας.

Ο Μουμπάρακ, ωστόσο, επιμένει να τονίζει πως δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία το Σεπτέμβριο, ελπίζοντας να ηρεμήσει τα πνεύματα. Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν, δήλωσε σήμερα πως ο Μουμπάρακ έχει υπογράψει προεδρικό διάταγμα για τον σχηματισμό επιτροπής αναθεώρησης του Συντάγματος, που θα επιτρέψει τη μεταβίβαση της εξουσίας.

Πρόσθεσε ακόμη ότι μια άλλη επιτροπή θα αναλάβει την παρακολούθηση της εφαρμογής όλων των προτεινόμενων αναθεωρήσεων. Οι δύο επιτροπές θα αρχίσουν το έργο τους αμέσως, τόνισε. Τέλος, τόνισε ότι οι διαδηλωτές δεν θα διωχθούν.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, η κυβέρνηση πρόσφερε αύξηση της τάξης του 15% στους μισθούς των 6 περίπου εκατ. δημοσίων υπαλλήλων, οι διαδηλωτές ωστόσο απαντούν ότι η κυβέρνηση έχει εργαστεί ελάχιστα για τον τερματισμό της κρίσης που πλήττει τη χώρα.

«Η αύξηση δεν σημαίνει τίποτα. Ίσως να αποτελεί μια βραχυπρόθεσμη παραχώρηση για τους εργαζόμενους, αλλά οι περισσότεροι θα συνειδητοποιήσουν ότι πρόκειται απλώς για μια ασπιρίνη και όχι για κάτι ουσιαστικό», τόνισε ο Sherif Zein, διαδηλωτής στην πλατεία Ταχρίρ.

Η ζωή, πάντως, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, πέρα της πλατείας Ταχρίρ, φαίνεται να ανακτά τους ρυθμούς της, με τα καταστήματα και τις τράπεζες να ξανανοίγουν.